BlackBerry updates augustus 2010 – 2

Desktop Manager 6.0

10 augustus is de versie 6.0 van RIM’s Desktop Manager, de schakel tussen je PIM software op je pc, zoals Outlook, en je BlackBerry uitgebracht. User interface is opgefrist en onder de motorkap schijnen wat kleine verbeteringen doorgevoerd te zijn. Installatie van de maar liefst 97MB verloopt voorspoedig. Je kunt daarvoor bij RIM’s download pagina terecht, of in je huidige Desktop Manager bij Help kijken naar Updates.

Triest is wel, dat je huidige instellingen radicaal verdwenen zijn. Voor de manager heb je een nieuwe telefoon, waarvoor de synchronisatieinstellingen opnieuw bepaald moeten worden. Als dan de dialoog ook meteen in een ‘onbekende fout’ van Intellisync resulteert, is mijn enthousiasme alweer over. Hoewel niet nodig geacht door RIM heb ik de pc opnieuw opgestart en een nieuwe poging gewaagd. Dat had geen effect. Bijzonder was de ontdekking in het Windows Startmenu, dat bij de installatie van versie 6 de voorgaande versie (bij mij versie 5.01) niet verwijderd was. Dus maar de 6.0 versie verwijderd en teruggevallen op 5.0.1. Dat ging ook niet in één keer goed. Via Control Panel de optie Repareren op BlackBerry Desktop Software 5.0.1 uitgevoerd. Hopelijk gaat de upgrade bij jou beter.

Face2face

De makers van het gratis, nog in beta zijnde, face2face presenteren zich als een location-aware multi-platform client, bewust niet een eigen netwerk. face2face ondersteunt LinkedIn, Facebook, Twitter en Myspace. Je kunt je vrienden zoeken, berichten lezen en versturen, tijdlijnen volgen, vrienden van verschillende platformen aan elkaar koppelen. Onderscheidend is dat nabijheid, en niet de precieze locatie, als uitgangspunt wordt genomen om je suggesties te doen van in de buurt zijnde (mogelijke) vrienden om je privacy wat te beschermen. Opvallend bij mijn test vond ik de eenmalige aanmeldprocedure die via de websites van de betrokken platformen wordt geleid. Vervolgens wordt slechts een beperkt aantal vrienden van elk platform geïmporteerd, bijvoorbeeld maar de eerste 20 van Myspace. Ik kan me de gevolgen van 4 grote vriendennetwerken in één database op je BlackBerry pompen, wel voorstellen, maar toch. Ook opvallend dat de client de BlackBerry batterij snel leegslurpt. Voor mij een goede reden snel weer afscheid te nemen van face2face. Ik heb immers ook de veel rijkere clients voor elk van de genoemde platformen, vaak door RIM zelf gemaakt en diep geïntegreerd met het adresboek of agenda geïnstalleerd en in gebruik.

PocketJIRA

Mocht je voor je werk gebruik maken van het issue management hulpmiddel JIRA uit Atlassian‘s toolsuite voor systeemontwikkeling, is er ook een mobile client PocketJIRA voor onder meer de BlackBerry. Er is een gratis light-editie die gebruikt kan worden om issues te zoeken, zelf filters te gebruiken of een view te gebruiken als recent toegevoegde issues, aan mij toegewezen issues, recentelijk opgeloste of afgesloten issues. Een betaalde versie van €5,55 in de AppWorld geeft je ook de mogelijkheid vanaf je BlackBerry items te wijzigen en meer onderhoudsfuncties te gebruiken.

Toegang tot de JIRA database en de daarin opgenomen projecten verkrijg je door eenmalig de url en je credentials op te geven. Vervolgens kun je of rechtstreeks met een issue navigator, of via een project browser dieper in de database afdalen.

iPad concurrent BlackPad vanaf november 2010?

De geruchtenstroom over een iPad concurrent van RIM zwelt de laatste weken verder aan. Na de registratie van blackpad.com leek de naam bekend, nadat eerder al specificaties over processor, intern geheugen, camera’s, etc. naar buiten waren gekomen. Jawel, mèt Flash ondersteuning, in tegenstelling tot de iPad.

OS upgrade

Terwijl op het web de BlackBerry nieuws sites tegenwoordig vol staan van OS 6 in combinatie met de nieuwste Torch versie van de BlackBerry, moet de rest van de user base het met ‘minder’ doen. Na in mei al gelekt te zijn, pushte RIM 4 augustus zelf de 5.0.0.681 versie van het OS in combinatie met een nieuwe versie van de ApplicationLoader die weer deel uitmaakt van de DesktopManager. Hoewel het stapsgewijs en automatisch veiligstellen van data, 3rd party applications, laden van het nieuwe OS en laden van applicaties en data in principe soepel verloopt, is het bij elke upgrade toch verrassend wat er verloren gaat. In mijn geval:

 • instellingen van Weatherbug
 • positie van Gmail berichtenmap
 • accountgegevens en instellingen van Trillian, Facebook, ÜberTwitter, Hyves, Yammer en ook alle data van bijvoorbeeld Xobni.

En dan Xobni for BlackBerry beta 2

Ben je net je credentials voor Xobni aan het invoeren, komt er 4 augustus een e-mail binnen over de net uitgebrachte beta 2 (versie 1.0.76), die weer 2 weken volgt op de beta 1 (versie 1.0.74). Nieuw en gewijzigd:

 • icon fix voor Storm modellen
 • contact update verbeteringen
 • nog betere integratie met LinkedIn en Facebook
 • fixes voor weergave van recente berichten, telefoongesprekken en sms data
 • BlackBerry Tablet “BlackPad” to be Priced at $499 and Available in November (blackberrycool.com)
 • RIM Officially Announces the BlackBerry Curve 3G 9300 (blackberrycool.com)
 • RIM Launch Free Data Backup and Protection Utility ‘BlackBerry Protect’ (blackberrycool.com)
 • BlackBerry Curve 3G to Ship This Month (mashable.com)
 • RIM Soft Announces New BlackBerry Feature for Employee-Liable Devices (blackberrycool.com)
 • Xobni Beta Now Publicly Available with LinkedIn Integration (blackberrycool.com)