Vakantie Tsjechië 2010 – ongeschoren en ongeremd

Als eerste test case voor het bloggen met de WordPress app op de Blackberry de ‘ongeschoren’ versie van de vakantie impressies. Na thuiskomst zal ik de media-verrijkingskunst weer oppakken.

Zaterdag 10 juli 2010
Om 4u opgestaan, half 5 vertrek vanuit Balkbrug. Via N48/A37/A31/A30/A1/A2/A14 via Braunschweig en Leipzig naar Dresden en door naar Bautzen. Vandaar over B96 naar Zittau. Heel klein stukje Polen, direct gevolgd door Tsjechië. Nergens meer paspoortcontrole, wel gelegenheid tolvihnet te kopen. Elke 2u een stop. Koffie bij elke Duitse stop houdt me scherp. Slechts 1 korte file na 2e stop op 450km. In Tsjechië verschillen de wegen enorm en kost de door de navigator aangeraden route toch veel tijd. Om 16u zijn we inclusief een boodschappen stop bij de Penny Market in Nova Paka bij Hillhouse in Cermna. De beheerders hadden Henk & Mischa van der Steen al aan de lijn gehad.

Prachtig huis en zwembad in mooie omgeving. Snel uitgepakt, zwembad beproefd. Wireless internet werkt. En terwijl het in Nederland begint te regenen, is de avond zwoel en na de macaroni, zwembad en dit schrijven de troostfinale Duitsland-Uruguay. Wir geben noch einmal alles kopte Bild vandaag. Het werd uiteindelijk 3-2.

Zondag 11 juli 2010
Zondagmorgen vroeg op, vanwege het ontbreken van donkere gordijnen. Matrassen zijn wel goed, opvallend voor een vakantiehuis. Na het ontbijt naar Trutnov en Adrspach voor de skaly. Zonder Tsjechische kronen geen plek op parkeerplaats. Dus toch wisselkantoor benut. De 3.5km door de rotsstad is erg mooi en afwisselend. De foto’s moeten het illustreren. ‘s Middags naar het centrum van Trutnov waar we geld opnemen en het stadshart verkennen. Via de Lidl terug naar Hillhouse. Zwembad is weer volop in gebruik. En na de bami, zwemmen en lezen in Jesus Manifesto lijkt een uur voor de WK-finale de stroom uitgevallen. De beheerders nemen niet op. Na een 10 minuten is de stroom terug. In onze oranje t-shirts de spannende, maar allerminst sportieve of attratieve finale tussen Spanje en Nederland. 1-0, en dus een verdiende 2e plek voor ons elftal. De beschamende #2 plek in wedstrijden waarin de meeste kaarten werden uitgedeeld, 4 jaar geleden tegen Portugal in de 8e finale pakte het team de 1e plek.

Maandag 12 juli 2010
‘s Morgens brandde ik na 7u het bed alweer uit. Ontspannen opstaan en ontbijt. We rijden in een half uur naar Janske Lazne, waar we de gondel naar de top van de Zwarte Berg op ruim 1250m nemen. Het uitzicht valt wat tegen. We wandelen de 6km weer naar beneden. Via Hostinne terug naar Cermna voor een late lunch, veel zwembadtijd en lezen in Orhan Pamuks Het nieuwe leven. ‘s Avonds Hollandse pot en muziekvideo’s op DeluxeTV.

Dinsdag 13 juli 2010
‘s Morgens nog warm in huis, hoewel 7.30u opstaan al luxueus laat is. Na het ontbijt rijden we naar Pec pod Snezkou. Een toeristenspot, zoals Garmisch-Partenkirchen of de voet van de Mont Blanc. Een wandeling van ruim een kilometer leidt naar het dalstation van de kabelbaan. 2-persoons-zitjes brengen ons in 2 etappes van 890m naar 1594m vlak onder de top van de Schneekoppe. De landsgrens tussen Polen en Duitsland loopt dwars over de piek en ook de wandelpaden vanaf het panoramapunt voeren door beide landen. We dalen af Polen in tot het eerste restaurant. Het rommelt in de lucht en de bewolking wordt dikker. De weg omhoog blijft gelukkig droog, evenals de afdaling naar het dalstation. Daar wat nog de rodelbaan op poten, een snelle baan met veel bochten en andere vaartmakers. In wisselende samenstellingen maken we meerdere ritten. Dan begint het te regenen. Terug naar Cermna waar het nog wel droog en warm is. Een late lunch, zwembad en boek. ‘s avonds via de Penny Markt in Hostinne bij restaurant u Soudku net buiten het stadje terecht gekomen. Lekker vis en vlees, soep en bijgerechten voor totaal ?28!