U2 – 360° At The Rose Bowl

Op 25 oktober 2009 werd in The Rose Bowl in Pasadena het U2360° Tour Concert na de release van No Line on The Horizon van U2 opgenomen. De blu-ray versie was één van mijn verjaardagscadeaus in juni. De ruim 4u beeld- en geluidsmateriaal zijn de €28 bij bol.com meer dan waard! Het optreden in The Rose Bowl voor 97.000 mensen was de grootste show van de band in 2009 en de grootste ooit in de VS. Maar liefst 27 camera’s legden het dynamische optreden van het kwartet vast in HD-kwaliteit.

De disc bevat een hele voorraad bonus materiaal, zoals de drie kwartier durende documentaire Squaring the Circle: Creating U2360° met interviews met de band, producer Paul McGuinnes en het team dat de tour (podiumconstructie, geluid, kaartverkoop) mogelijk maakte. Time-lapse video’s van de opbouwdagen in Barcelona, Chicago en Berlijn plus live bonus track Breathe. Maar je kunt ook de muziekvideo’s van Get On Your Boots, Magnificient, I’ll Go Crazy If I Don’t Go Crazy Tonight en de making-ofs van de Get On Your Boots en Magnificient muziekvideo’s zien. Voor op de computer vind je nog Edge’s Tour Photo Gallery, Screensavers, Desktop Wallpapers, Weblinks en de BD-Live content, exclusieve downloadable content van toekomstige tour dates. Die BD-Live content heb ik zelf niet kunnen zien, omdat de blu-ray speler geen contact kon maken met de betreffende server, waar connectie met Youtube geen probleem is. Helaas kon de aangeboden www.dynamichd.com/help z’n naam niet waarmaken.De blu-ray disc start direct met spelen, hoewel het titelmenu op elk moment oproepbaar is. Het wervelende live concert opent met Get On Your Boots, Magnificient en Mysterious Ways. Daarna begint The Edge zelfs te praten, wordt het ronde podium optimaal gebruikt en komen klassiekers als Beautiful Day, een losjes gezongen I Still Haven’t Found What I’m Looking For en een semi-akoestische versie van Stuck In A Moment You Can’t Get Out Of voorbij.Veel meer moois is er met bijvoorbeeld No Line On The Horizon, Elevation, In A Little While en Until the End of the World. Oudjes als The Unforgettable Fire, Sunday Bloody Sunday, Where The Streets Have No Name gaan hand in hand met MLK, City of Blinding Lights, Vertigo en een met percussie op een drums-loop mix versie van I’ll Go Crazy If I Don’t Go Crazy Tonight. Walk On werd opgedragen aan de Birmese Aung San Suu Kyi. Voor One kwam Desmond Tutu op de video walls. With Or Without You en Moment of Surrender blijven geweldige nummers. Duidelijk de gouwe ouwe en de nieuwere nummers die de hoofdmoot vormen. De heren zelf en een groot deel van het publiek komen op leeftijd, zal ik maar zeggen, maar het enthousiasme is er niet minder om. Zelf vind ik 360° bruisender dan de andere live-dvd’s als Rattle & Hum en Elevation – Live From Boston.

De concertopname kun je naar wens in PCM Stereo, DTS-HD Master Audio 5.1 en Dolby Digital 5.1 beluisteren. Het bonus materiaal is in Dolby Digital Stereo gemixt.Voor de niet-Engelstaligen zijn ondertitels in het Engels, Frans, Spaans, Duits en Portugees beschikbaar, echter niet bij de liedjes.