Jennifer Knapp – Letting Go

Na een afwezigheid van maar liefst 7 jaar, Lay It Down (2000) en The Way I Am (2001) waren haar vorige muzikale pennevruchten, keerde Jennifer Knapp voor velen onverwacht eind 2009 terug in de muziekwereld met een vernieuwde website, plannen voor een nieuw album en de expliciete bevestiging van geruchten over haar lesbische relatie. Op 11 mei kwam in Amerika Letting Go uit. In het bevestiging-interview met Christianity Today is ze nuchter: “To me, my faith is fairly evident in what I’m writing, but it’s not a record for the sanctuary.” In Fallen geeft ze haar critici vast mee: “Even though they say that we have fallen doesn’t mean that I won’t do it twice given every second chance I choose again to be with you tonight”. En in de rocky opener Dive In reflecteert ze met Philip Larue (Larue) “I’m so tired of standing of the edge of myself. You know I’m longing for it to dive in”. Op Letting Go vind je knap uitgewerkte popliedjes rond liefde, verlangen, geheimen en excuses. De titeltrack is zo’n heerlijke mid-tempo rocker, in het timbre dat Ashley Cleveland zo goed beheerst. Maar op diverse plekken toch ook vooral voor Amerikaanse CCM aanhangers ontluisterende teksten als: “I know they’ll bury me before they hear the whole story…I know they won’t care to chalk it up to a mistake. Or, God forbid, they give me grace. Well, who in the h*ll do they think they are?” (Inside) en “Sorry I ever gave a d*mn Sorry I even tried… If it made a difference I might grin and take it all in stride Walk an extra mile just for your pride.” (If It Made A Difference). Geen zoetsappigheid, maar een echo van bijvoorbeeld de eerste songs van Sam Phillips die halverwege jaren ’80 de christelijke muziekwereld en haar vorige artiestennaam Leslie Phillips vaarwel zei en zich nog maar losjes, op vooral eigen wijze, verbonden zei te voelen met het christelijk geloof en praxis. Spaar je oordeel, neem van me aan, dat deze CD een groeiplaat is, en de singer-songwriter rijper en doorleefder klinkt dan vóór haar sabbatical years. Het is terecht, dat Jennifer Knapp is gevraagd deze zomer op het door Sarah McLachlan weer in ere herstelde Lilith Fair tour te spelen.