Duizenden voetstappen in Praag

Voor de dagtrip naar Praag staan we om 6u op en ontbijten we direct. De navigator weet nog niet dat de E65 snelweg gemaakt is en dat je dus inderdaad binnen 2u in Praag kunt zijn. Op aanraden van Henk vd Steen parkeren we bij Cerny Most, het kopstation en P+R van de B-metrolijn. De P+R zit vol, maar in een aangrenzende straat naast het Rajska Zahrada station, het 2e op de lijn, is gratis plek. Na een verkoper van dagkaarten tegen papiergeld (de automaten slikken alleen munten) gevonden te hebben, kunnen we direct mee naar Namesta Republiky, 18min verderop. Uit het verjaardagscadeau 100% Praag van Mathilde Verbaas volgen we achtereenvolgens wandeling 1 door de oude stad, steken de Moldau over de Karelsbrug over . Dan wandeling 2 over en door de Praagse burcht en wandeling 3 over de Petrinheuvel. Waar rijen staan voor kerken en musea of – in onze verwende Tsjechische vakantie-ogen- teveel betaald moet worden, lopen we door. Er zijn genoeg gevels, beelden, kerken en panden te bekijken.

Onderweg scoren we hot dogs en drinken we regelmatig uit de meegebrachte voorraad, want het is 25+ graden in de zon. De Petrintoren beklimmen we wel, en biedt geheid meer uitzicht dan de raadhuistoren. Met de trein rijden we op en neer langs de heuvel. Beneden pakken we de tram naar Manesuv most. Daar steken we de Moldau weer over naar het Rudolfinum theater. Omdat het nu bijna 14u is, lopen we naar het Raadhuisplein, voegen ons bij de andere toeristen voor de astronomische klok om de 12 apostelen te zien langstrekken.

De Joodse wijk bekijken we vluchtig, aangezien voor een uitgebreid bezoek de energie ontbreekt. De kinderen stappen nog steeds dapper mee, maar zitten tegen hun limiet. We lopen naar Namesta Republiky om de metro naar Karlovo Namesta te pakken. Het Dansende huis aan de Moldau trekt voor een foto.

Dan is het mooi geweest. Met de metro reizen we terug naar Rajska Zahrada, pakken de Prius en rijden probleemloos naar Cermna. Moe en voldaan. Het buiten de deur eten verplaatsen we naar morgen. Eigen pannenkoeken zijn ook prima. Schone kleren en blote voeten om al het gezweet te vergeten zijn meer dan welkom. Mooie stad om zeker weer eens terug te komen voor een lang weekend of zo.

Posted with WordPress for BlackBerry.