Druipsteengrotten korenvelden en ziekenhuis met beeldentuin

Zaterdag 17 juli 2010
Het is weer vroeg warm, zodat we na 7u al op het terras zitten lezen de kinderen slapen uit tot 8.30u. Na het ontbijt rijden we naar Bozkov, waar de druipsteengrotten veel (internationale) bezoekers trekken. Als we een uur willen wachten, krijgen we om 11.50u een Nederlandstalige rondleiding. Die uitleg komt van cassette met een onvervalst Amsterdams accent. De grotten zijn mooi en fotogeniek. Die 30 kronen voor toestemming te mogen fotograferen, zijn het meer dan waard!

Tijdens en na de rondleiding kletsen we met het andere meegaande Nederlandse gezin. We rijden naar Trosky, waar we de Hrad Trosky, ofwel de restanten van een Middeleeuwse burcht bezichtigen. Het heuvellandschap op de achtergrond is fraai. Na een softijsje rijden we via Nova Paka terug richting Cermna. Ondanks de slechte weersverwachting is het opnieuw boven de 30 graden. Het zwembad, een wolkenlucht en een verlate lunch om 16u wachten.

Zondag 18 juli 2010
Conform verwachting een regenrijke start van de dag, maar toch vroeg op. De warmte is niet zomaar uit het huis verdreven. Een rustdag met wel een wandeling ‘s middags naar de akkers in de heuvels ten oosten van Cermna. We kaarten, lezen, zwemmen en doen een quiz, zonder de tv/dvd nodig te hebben. De 9-dagen baard begint te jeuken, dus scheer ik me weer spiegelglad, tot groot genoegen van de dames in het gezin. ‘s Avonds rijden we naar Trutnov om bij Radnice in de binnenstad te eten. De Bernard pivo, eendenborst met pruimen en appel, forel en kipschnitzel smaken goed. Espresso na en huiswaarts onder een alweer schitterende zonsondergang.

Maandag 19 juli 2010
Na deels klamme, deels frisse nacht zitten Klazien en ik om 7.30u alweer met koffie, Het eiland onder de zee en puzzelmagazine op het terras buiten. Na een lang potje boksen (kaarten) met Marianne meldt zich ook Johan wakker, ontbijten we en vertrekken we naar Kuks. Het tot 1970 als ziekenhuis in gebruik zijnde complex is grotendeels te bezichtigen met Tsjechisch sprekende gids en Nederlandstalige info op papier. De Blueinfo (via een bluetooth verbinding te downloaden audioguide) werkt helaas niet. De beelden, het interieur, de crypte met graftomben en de apotheek zijn de hoogtepunten. Ook de tuin achter het ziekenhuis en de voorheen tot vermaak dienende panden en trappen aan de andere kant van de Elbe zijn fotogeniek. De Elbe kruisen we weer bij Jamorer richting de vesting Josefov. Helaas zit het kazemattenmuseum dicht, zoals veel meer musea in Tsjechie op maandag. De imposante hoge vestingwal leggen we vast, waarna we terug rijden naar het centrum van Jaromer. Hier bekijken we de gevels, eten een ijsje en verse broodjes en doen er diverse boodschappen. Op naar huis, waar het terras en zwembad lonken in de volle zon. De wind maakt dat het erg goed toeven is.

Posted with WordPress for BlackBerry.