We Are The Fallen – Tear The World Down

We Are The Fallen is niet zomaar een rip-off van Evanesence, The Letter Black of Fireflight. Het vijftal bestaat namelijk uit de oorspronkelijke leden van Evanesence, Ben Moody (gitaar), John LeCompt (gitaar)  en Rocky Gray (drums), aangevuld met de van oorsprong Ierse, maar nu in California wonende American Idol 7 finaliste Carly Smithson en bassist Marty O’Brien (Disturbed, Static-X). Na een spetterend eerste live optreden op 23 maart aan King’s College in London staat een wereld tour op de 2010 agenda. Moody had na z’n vertrek in 2003 zich verdienstelijk gemaakt voor Chris Daughtry en Kelly Clarkson. LeCrompt was in 2007 ontslagen door Amy Lee, hoewel juist hij verantwoordelijk was voor de sound van Fallen (2003). LeCrompt waagde het aanvankelijk met een eigen project met leden van Future Leaders of the World, Machina. De nieuwe bandnaam is wat mij betreft meer dan een knipoog. Wijselijk houdt Lee zich op de vlakte over haar voormalige maten. En voor Smithson is de band natuurlijk een geweldig platform om haar vocale talent verder uit te nutten.

Tear The World Down opent met Bury Me Alive, dat nog sterk aan Amy Lee doet denken. Burn ramt in fors tempo je speakers uit, zonder vocaal over the top te gaan. Het kinderkoor vult juist de plek van de anders zo gothic galmende Lee. We Are The Fallen is harder, ruwer dan Evanesence. Prima, een goedkope kopie zou niets toevoegen. Paradigm zit strak in het vel. Don’t Leave Me Behind is wat trager, maar opnieuw met loepzuivere zangpartijen. Sleep Well, My Angel is een prachtige rockballad. Through Hell is doorsnee mid-tempo nu-metal, a la Lacuna Coil. Na de power ballad I Will Stay gaat met Without You het tempo omhoog en valt de pianopartij op. St. John is zware kost (“So close I almost could taste my own grave; My moment of selfishness caused by your pain; Almost threw this life you gave me away; In this institution for you now I pray..”). Na de ballad I Am Only One sluit de 6:30 durende titeltrack het debuut af met een laag gestemde gothic, compleet met koorzang, strijkers en samenzang.

Overmorgen, 11 juni staat de band in De Melkweg, helaas zonder mij. Het lijkt overigens wel of er deze week vliegtuigen vol bands en artiesten worden overgevlogen. We Are The Fallen vind je verder op Facebook, Twitter en Myspace.