Social address book: Silentale en Gist gadget voor Gmail

In de zoektocht naar een adresboek, dat zo goed mogelijk geïntegreerd is met de sociale netwerken waarin je participeert, vond ik onlangs Silentale, dat zich presenteert als Unified Address Book, Message Searches and Archive.

Silentale lijkt na het aanmaken van je account wel wat op Threadsy. Je geeft aan welke services gebruikt uit het rijtje Hotmail, Gmail, LinkedIN, Twitter, Facebook, Highrise, Google contacts, Google Apps Mail, Yahoo! Mail, AOL of een andere e-maildienst.

Vervolgens mag je de service autoriseren om je adresboekgegevens en (email)conversaties te kopiëren naar Silentale. Veel van de diensten, sinds 27 mei ook Google Apps, kun je met OAuth of Facebook Connect benaderen. Voor Hotmail en Yahoo! Mail mag je je wachtwoorden afgeven, wat niet iedereen op prijs zal stellen.

Anders dan Threadsy, is Silentale niet gemaakt om nieuwe berichten aan te maken of je adresboek te beheren, als wel om de schat aan informatie te kunnen doorzoeken. Een gratis Firefox plugin om profielgegevens te detecteren bij het kijken naar een persoon op een website of sociaal netwerk, en een search add-in vergroten het gebruiksgemak direct in de browser. Overigens verwachten deze zoekhulpjes in de browser wel, dat je bent ingelogd op Silentale, logisch, omdat je conversaties en adresboeken niet openbaar zijn.

Op het Messages tabblad staat je eigen conversation timeline, samengesteld uit de verbonden diensten. Je kunt ook zoeken in de timeline, handig. Op het Contacts tabblad zijn je adresboeken samengebracht tot een nieuwe. Waar Silentale vermeldingen kon samenvoegen, is dat gedaan. Je kunt dat ook handmatig doen, of ten onrechte tot één contact samengevoegde e-mailadressen uit elkaar trekken. Silentale vermeldt wanneer je voor het laatst contact hebt gehad, het overzicht met contactgegevens is helder en met foto’s en al voorzien.

Daarmee lijkt Silentale meer op Gist, dat ik eerder besprak in januari 2009 en februari 2009, met als voordeel, dat geen kopieer/synchronisatieslag leunt op je Microsoft Outlook, de molensteen in de performance van Gist. In de pijplijn van Silentale zitten apps voor iPhone en Android, plus een Outlook plugin.

Silentale was tot eind vorige maand in public beta, bood tot en met 31 mei gratis unlimited accounts om tests zoals die van mij mogelijk te maken. Vanaf 1 juni heb je de keuze uit diverse prijsplannen, afhankelijk van het aantal services, de update frequentie en de periode waarover historie wordt geïmporteerd. De gratis starteditie geeft je toegang tot maximaal 5 services, updates om de 3 uur en een conversatie-archief van 6 maanden.

Aandachtspunten

  • heb je veel van je conversaties en contacten wel in Outlook of Thunderbird staan, kan Silentale daar niet bij.
  • aan een archief van slechts 6 maanden heb je niet veel. Geheid dat je juist zoekt naar een ouder bericht. Xobni in Outlook is dan behulpzamer.
  • heb je op je desktop of mobiel al synchronisaties van contactgegevens met LinkedIN, Plaxo e.d. werkend, dan voegt Silentale als sociaal adresboek niet veel toe, zeker omdat de mogelijkheid adresboekgegevens te bewerken ontbreekt.

Gist ook in Gmail

Gist, dat al werd genoemd, heeft nu naast plugins voor Microsoft Outlook en Lotus Notes ook een gadget voor Gmail ontwikkeld.