Sarah McLachlan – Laws of Illusion

De Canadese singer/songwriter Sarah McLachlan is terug met een volwaardige opvolger van Afterglow (2003). In de achterliggende jaren kwamen andere projecten, Afterglow Live (2004), Bloom: Remix album (2005, mijn eigen ‘echte’ kennismaking met het werk van McLachlan), het kerstalbum Winter Song en Closer: The best of (2008) uit. Afgelopen winter was ze in het nieuws met ‘haar’ themalied voor de Olympische Winterspelen, One Dream. De single Loving You Is Easy vormde de opmaat voor Laws of Illusion.

Tussen 1997 en 1999 tourde Sarah door Amerika met het Lilith Fair Festival met enkel vrouwelijke artiesten. Deze zomer wordt ook Lilith Fair doorgestart met naast McLachlan optredens van bijvoorbeeld Erykah Badu, Jill Scott, Court Yard Hounds, Sheryl Crow en Emmylou Harris.

Op Laws of Illusion vind je een dozijn liedjes, geproduceerd door Pierre Marchand, geen onbekende in het oeuvre van de zangeres.

Opener Awakenings biedt alle ruimte aan drum en gitaar, hoewel net geen rock. Een wervelende track, die nieuwsgierigheid wekt. Illusions of Bliss zal meer herkenning geven. Na het puntige Loving You Is Easy is de jazzy wals Changes troostrijk: “Time passes us by and the way we love changes And we’re learning to waltz through the waves like everyone Let it keep us from falling Would you dance with me now? The candle burned out and we stumbled around in the dark And I can feel you slipping away..”. Meer liefde en bewogenheid vind je in de piano ballad Forgiveness, het folksy Rivers of Love en het chillout Love Come. In Out of Tune neemt de componiste juist even afstand van de ellende buiten: “…And the whole world’s out of tune You’re the one and only voice that makes things right So stay with me tonight Behind our door there’s no hunger No one trying to sell me heaven Just loving arms it’s just tonight I don’t want to hear ’bout our trying times Don’t wanna know about lost children, about someone held for ransom It isn’t my heart that’s grown cold…” En ook de downs van het liefdesleven komen aan bod in Heartbreak en het mid-tempo Don’t Give Up On Us. Jaren ’90 spelling in U Want Me 2 in met percussie verrijkte pianospel in het eveneens mid-tempo arrangement. Bring On The Wonder sluit met close harmony met Susan Enan af. Muzikaal kwaliteitswerk, dat zowel de liefhebbers van typische singer/songwriter liedjes, maar ook intelligente popsongs zal aanspreken.

De Deluxe editon biedt een DVD als extra met live in-studio akoestische vertolkingen van Loving You Is Easy, Forgiveness, Rovers of Love, Love Come en Illusions of Bliss, gelardeerd met uitleg van McLachlan over de opnames en de liedjes.