Sallandse heuveltocht – 30 wandelkilometers rond Haarle

Wandelsport Haarle organiseerde gisteren en vandaag de Sallandse Heuveltocht vanaf Sporthal Sprengendal. Vanwege de tweedaagse en het heuvelachtige landschap is de tocht een goede training voor de Nijmeegse Vierdaagse. En dus was het ‘s ochtends vroeg al druk in de kantine bij de inschrijving. Haarle ligt aan de rand van de Sprengenberg en dus liep de 30,8 kilometers lange wandeltocht via bos en heide gaan kris kras door het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Natuurlijk lagen er her en der al de nodige wandel- en fietskilometers vanwege de nabijheid van mijn geboortegrond Deventer en huidige woonplaats Balkbrug.

Zaterdagmorgen was het gewoontegetrouw vroeg op, hoewel de drukte van de afgelopen dagen (nieuw project, donderdag en ook dit weekend in het kader van m’n 40e verjaardag, vrijdagavond concert Kees Kraayenoord) vooraf tot de keuze voor 30 in plaats van 40 kilometers bracht om mezelf in figuurlijke zin niet voorbij te lopen. Naast de test van de gel zolen (walk on water..) op een volledige lange afstand was het debuut van RoadRunnerGPS, een BlackBerry applicatie voor het traceren van je (wandel)gangen. Helaas, en dat merkte ik pas na 4u wandelen, bleek na 2,5u het GPS signaal verbroken te zijn tijdens de rust op camping De Holterberg in Holten, waarna de registratie ook niet hervat is. Hiernaast dus alleen de heenweg.

De Sprengenberg is een typisch resultaat van de invloed van de gletsjers in de voorlaatste ijstijd. Het terrein glooit, bestaat uit verschillende boomsoorten en ondergronden. Het ene moment loop je over een geasfalteerd fietspad, gevolgd door de harde wortels van heidestruiken en scherpe kiezels. Zanderige ruiterpaden of gras door het weidegebied van Schotse Hooglanders aan de noordwestzijde van het Nationaal Park.

Om Villa Sprengenberg (in de volksmond Palthetoren genoemd) eens van de andere kant te zien, was leuk. De catering onderweg met thee, limonade, sultana, krentebrood en een appel op diverse plekken langs de route was ‘bij de prijs inbegrepen’, niettemin attent en welkom. Na 5u en 15minuten zat de bijna 31 kilometer erop. Uiteraard kwam ik onderweg weer bijzondere borden en fraaie uitzichten tegen. Gelukkig is de fotocamera uitgevonden.