Office 2010 Professional in gebruik genomen

Ruim een half jaar werkten we thuis met de beta’s van de 2010 versies van Outlook (mail zoon Johan werd ermee beheerd), Word (Johan heeft er zijn typelessen op gedaan, werkstukken en boekbesprekingen op uitgewerkt), Project (als je MS Project wel bij de klant, niet op je werk-laptop hebt, ideaal als uitwijk op een test / spelletjes desktop pc), Access (product lists voor projecten) en Excel (allerhande lijstwerk). Bij de start van de beta-test blogde ik over de eerste indrukken. Toen 15 juni Surfspot.nl een €58,25 aanbieding voor de Nederlandse of Engelse versie van Microsoft Office 2010 Professional deed, hapte ik toe, zoals we enkele jaren geleden ook Office 2007 Professional voor de ‘productie’ pc thuis gekocht hebben. Over de beta’s schreef ik in januari 2010 Microsoft Office 2010 beta op de testbank. In augustus 2009 testte ik de technical previews van de Office 2010 versies van Access en Visio, Excel en PowerPoint, Word en Outlook.

The real thing

De installatie DVD geeft de mogelijkheid voor een clean install of upgrade. Zelf heb ik voor de upgrade gekozen. Office 2007 wordt daarbij inclusief instellingen, accounts, mailbestanden, etc. netjes in 2010 overgezet. De met Windows Easy Transfer gemaakte back-up van de bestanden, heb ik niet hoeven terugzetten. Op een aparte DVD staat Office Communicator 2007 R2 en op een derde schijf de Business Contact Manager. Na installatie van de eerste DVD heb je het rijtje applicaties:

  • Access 2010
  • Excel 2010
  • Infopath Designer 2010, om elektronische formulieren te ontwerpen
  • Infopath Filler 2010
  • OneNote 2010
  • Outlook 2010
  • PowerPoint 2010
  • Publisher 2010
  • SharePoint Workspace 2010, de nieuwe naam voor Microsoft Office Groove.
  • Word 2010

In professionele zin mis ik dan Project 2010, dus blijf ik zo lang dat kan nog op een andere computer van de beta van 2010 gebruik maken.

Nieuw, of nog goeddeels onbekend is SharePoint Workspace, dat snel, altijd en overal toegang geeft tot je Microsoft SharePoint team sites. Synchroniseer de documentbibliotheken van de SharePoint Server 2010 met SharePoint Workspace, zodat u uw bestanden waar en wanneer u wil op uw computer kunt openen, bekijken en bewerken. Lijsten zoals Discussie, Taken en aangepaste lijsten worden ondersteund.Via Business Connectivity Services list kan zelfs met back-endsystemen gesynchroniseerd worden, mits je (bedrijfs)netwerk dat toestaat.

Office Communicator maakt m:n multi-media communicatie mogelijk en geeft in andere Office toepassingen als Outlook, OneNote, PowerPoint, Excel en Word presence informatie, zodat je kunt samenwerken aan document, gericht afspraken kunt maken of direct een meeting kunt beleggen. Functionele verbeteringen zijn er vele, vaak klein en onopvallend tot je ermee aan de slag gaat. Zowel via bovenstaande links als de ingebouwde Help kom je tot verrassende inzichten.

Performance verbeterd

Merkbaar is het opstarten van applicaties als Outlook en Word verbeterd. Outlook heeft bovendien in het Windows startmenu als programma ook een eigen uitklapbaar menu om direct nieuwe e-mail, taak, afspraak, vergadering e.d. aan te maken.

Tekortkomingen?

Over de Outlook Social Connector was vooraf echt meer beloofd, dan nu waargemaakt. Slechts LinkedIn en Myspace zijn de huidige partners. Zelfs Microsoft Live (MSN/Hotmail) kan nog niet via OSC gekoppeld worden. Gelukkig is er Xobni!

En ook de beloofde Web Apps blijven nog even onbereikbaar. Zonder uitleg verwijst de Nederlandse Web Apps productpagina bij een klik op meer informatie naar een – verouderde – algemene Office productpagina.