BlackBerry updates juni 2010

Syncamatic voor draadloze synchronisatie…even geduld a.u.b.

De standaardvoorziening die RIM biedt voor synchronisatie met de BlackBerry is een USB kabel en een desktop applicatie, DesktopManager. Niets niet draadloos, zoals ik van Windows Mobile gewend was. Eerdere zoektochten naar draadloze synchronisatie via bijvoorbeeld UNYK, Soocial (beide APN settings verplicht, niet mogelijk bij T-Mobile) en Google Sync (beloofde 2-weg synchronisatie werkte eenvoudigweg niet werkte en terugkerende afspraken werden niet verwerkt) waren niet succesvol. Syncamatic, dat de eerste 30 dagen gratis is als premium service, synchroniseert via een eigen server wel draadloos je agenda, adresboek, memo’s en taken met Microsoft Outlook (momenteel alleen nog 2007). De gratis community editie moet je handmatig een zetje geven, de premium editie ($6.99 per maand) synchroniseert automatisch. De gegevens worden via 2048 bits encryptie verstuurd. Syncamatic kan met zowel Wi-Fi, BIS, etc. overweg en heeft een auto suspend modus wanneer roaming plaatsvindt.

Test en resultaten

Na download van de BlackBerry applicatie en aanmaken van een account, worden je gegevens naar de server gezonden. Overigens wordt je zelfgekozen wachtwoord in plain text in de welkomst e-mail meegestuurd, niet echt geruststellend. De eerste keer duurt dat lang en slurpt je batterij snel leeg. Ik was de eerste synchronisatieronde vergeten, dat Xobni One zorgdraagt voor draadloze synchronisatie van m’n adresboek. Ik maakte me al zorgen voor de trage synchronisatie, maar ja een groot adresboek uploaden (ik zag alweer foutmeldingen over profielfoto’s opduiken) is andere koek dan een kalender of takenlijst. Hoewel de applicatie voorziet in een reset functie, kwam het uitvinken van Contacts synchronisatie de werking niet meer ten goede. Ik heb de applicatie verwijderd, apparaat opnieuw opgestart en Syncamatic opnieuw gedownload en geïnstalleerd.

Na ruim 12 minuten bleef de upload van taken, kalender en memo’s op 69% steken. Geen foutmeldingen, geen mogelijkheid de synchronisatie te pauzeren, een blik onder de motorkap te werpen. Nog 10 minuten later stond de progress meter op 70%, voor mij reden genoeg de applicatie opnieuw te verwijderen en de nog ongebruikte Outlook connector ook een enkeltje prullenmand te geven. De feedback naar de makers en een 3e poging de volgende dag erop heeft m’n geduld 4u op de proef gesteld. De upload bleef op 88%. Er werd vervolgens beloofd dat een ontwikkelaar me zou helpen. De instructies hielpen niet aan een gewenst effect. Exit Syncamatic. Synchroniseren moet gemakkelijk en snel, dan – op het adresboek na – nog maar met een kabeltje. Dat ook Google Sync OTA erg veel tijd vergt, ondervond CrackBerry onlangs ook. Lotgenoten dus.

LinkedIN for BlackBerry 1.1

LinkedIN for BlackBerry versie 1.1 volgde 7 juni 1.0.1 op en biedt naast ondersteuning voor Tour, Curve, Bold en ook Pearl en Storm modellen die op minimaal BlackBerry OS v4.3 draaien de volgende verbeteringen:

  • Localisatie voor Brazilië & Italië
  • Betere profielinformatie met gewijzigde velden (Education, Headline, Experience, etc.), maar ook notificaties als je contacten een Instant Messenger account, Twitter account of hun verjaardag hebben opgevoerd.

WordPress for BlackBerry 1.2

WordPress for BlackBerry 1.2 screenshotDe BlackBerry client voor WordPress is in de 1.2 versie uitgebreid met diverse functies:

  • statistieken voor sites die op WordPress.com gehost worden en de zelf gehoste sites, mits daarop de WP.com stats plugin geïnstalleerd is, en APN settings in de verbinding zijn gedefinieerd.
  • Mogelijkheid om audio toe te voegen aan een post/page
  • Mogelijkheid om losse mediabestanden te uploaden naar je site
  • Mogelijkheid om signatures ‘created with…’ toe te voegen aan mobile blog posts
  • vanuit de browser en bestandsverkenner in 1 klik kunnen delen van content in WordPress
  • Verbeterde GPS support
  • nieuwe GUI met touch support
  • Nu ondersteunde talen:Engels, Italiaans, Fins, Frans, Indonesisch, Duits, Portugees, Japans en Spaans.

Google Buzz op BlackBerry

Mocht je Google Buzz gebruiken, dan kun je via de BlackBerry browser naar http://buzz.google.com/voor een XHTML versie van de dienst. Een echte applicatie is het dus niet, wel een aangepaste versie van de site.

Carfinder – vind je auto weer terug met je BlackBerry

Het gratis Carfinder is fantastisch om in vreemde omgevingen je auto weer terug te kunnen vinden. Markeer bij het verlaten van je auto de plaats in de app en het programma vertelt je als je weer terug wilt op de kaart of met richtingaanwijzers hoe je je heilige koe terug kunt vinden. CarFinder is geïntegreerd met BB Maps®, maar kan ook met Google Maps overweg. De richtingaanwijzer gaat met een kompas en aanduidingen op welke afstand je van je doel bent.

Uiteraard heb ik een eerste test gedaan. Wel flauw, vanuit de tuin de auto op de oprit terugvinden, maar toch ‘t ding doet wat het moet doen.

Poynt – de gouden gids, maar dan wereldwijd

Poynt kun je downloaden via http://m.mypoynt.com in de BlackBerry browser. Het is een soort gouden gids, maar dan specifiek voor de locatie waar je bent. Afhankelijk van de vondsten worden zaken, evenementen, bioscoopprogramma’s en dergelijke aan je getoond. OK, een eerste test thuis in Balkbrug hield qua resultaten niet over. Het lokale weer en de plaats op de kaart kon Poynt spontaan vinden, meer is er volgens Poynt niet te doen….

Trillian for BlackBerry

Jaren nadat ik Trillian op de Windows desktop gebruikt heb, maakt de multi-IM client zijn opwachting op het BlackBerry platform. Downloaden van de gratis beta (verwachte prijs zodra de productiestatus bereikt is $5-10 in de AppStore) levert je ondersteuning voor Windows Live Messenger, Yahoo! Messenger, Facebook Chat, AIM, ICQ en Google Talk. Ter vergelijking: Nimbuzz heeft ook Skype en Hyves, Jabber en een aantal Duitse netwerken als extra. Beide programma’s maken het mogelijk je contactpersonenlijst en instellingen op zowel pc, web als mobiel te gebruiken. Trillian geeft als extra de mogelijkheid metacontacten te maken vanuit de verschillende accounts, zoals Digsby dat op de desktop doet. Verder kun je foto’s die je met de BlackBerry maakt, direct naar Trillian contacten sturen. Ook die functie ontbreekt op Nimbuzz. Nimbuzz is gratis, Trillian wordt betaald.