The Letter Black – Hanging On By A Thread

Een aantal malen was de release van Hanging on By a Thread uitgesteld, maar 4 mei lag de nieuwe CD van de symfonische metal / gothic band The Letter Black in de winkels. Tooth & Nail is er vlot bij na de in 2009 uitgebrachte 6-song EP Breaking the Silence. Het was de naam die de groep, bestaande uit het echtpaar Sarah (zang) en Mark Anthony (zang, gitaar), Matt Beal (bas) en Mat Slagle (drums) zichzelf eerst had toegedicht. Om verwarring met een naamgenoot te voorkomen werd de nieuwe naam The Letter Black aangenomen.

De opener Fire With Fire heeft het gejaagde van Fireflight en Paramore. Het is een oproep te staan voor gerechtigheid. Invisible gaat over onrust en wanhoop, maar maar ook over de geestelijke oplossing hiervoor.

Best of Me bezingt een onvoorwaardelijke overgave, de strijkers vullen het kwartet goed aan. Het benadrukt het belang je talenten zo goed mogelijk te benutten. De titeltrack is ook gemaakt voor fans van beide eerdergenoemde bands. Moving On is stevig, Addison Road in beton gegoten, om opnieuw een vergelijking te maken. All of Me zaagt ook planken van dik hout, terwijl Perfect (gedeeltelijk) gas terug neemt. De vocalen zijn net niet over the topBelieve brand los, zoals ook Within Temptation, HB en Evanescence dat doen. Krachtige symfo compleet met strijkers.

Als je de EP gewend bent, is de opvolger toch echt een tand steviger, meer richting agressive rockbands als Sevendust, Breaking Benjamin, Three Days Grace, Linkin Park, Red and Disciple, maar ook voldoende melodieus om fans van Aerosmith en Guns N’ Roses te plezieren. De productie van Toby Wright (Alice In Chains, Korn, 3 Doors Down) is puik. Niet verwonderlijk, dat The Letter Black inmiddels het podium deelt met Skillet en het multi-artist project Hail (met Mike Portnoy (Dream Theater, Transatlantic), Phil Demmel (Machine Head), Dave Ellefson (Megadeth) en Tim “Ripper” Owens (Judas Priest). Wat mij betreft hangt het voortbestaan van The Letter Black niet aan een zijden draadje, maar staat de groep rotsvast verankerd. Het gemak waarmee ik nu vergelijkingen kan maken, zou ik bij een vervolg wel meer eigens toewensen.