Terug in de maatschappij

Welkom terug in Frederiksoord
Image by Henk-Jan van der Klis via Flickr

Gisteren was ik met de rest van het gezin terug in Frederiksoord. In maart liep ik er 41km in de omgeving als 4e Winterkwartetwandeling. En in 2009 besprak ik De proefkolonie van Wil Schackmann, en ook Het Pauperparadijs van Suzanna Jansen. Museum De Koloniehof brengt de historie van deze proefkolonie van de Maatschappij van Weldadigheid, waartoe ook de Ommerschans in het eigen Balkbrug hoorde, tot leven. Niet vreemd, dat juist de 2 genoemde boeken op de toonbank bij de entree van het museum liggen. Met onze museumkaarten konden we ‘gratis’ naar binnen en meteen aanschuiven bij een diavoorstelling over de geschiedenis van de kolonie in Frederiksoord.

De modelwoning en -akker gaven een aardig beeld van de leef- en werkomstandigheden, hoewel het doolhof ons meer tijd bezighield. Het museum zelf is niet groot, daarom verlengden we ons verblijf met een wandeling door het aangrenzende Sterrebos en landgoed Westerbeeksloot, de bakermat van Frederiksoord. Er loopt een 3km ANWB wandelroute Sterrebosch door het landgoed, maar op eigen houtje kwamen we ook wel rond. Altijd weer boeiend om oog in oog met een ree te staan.

Vervolgens hebben we de koloniehuizen, ambtenarenwoningen en andere culturele erfgoederen in Frederiksoord bekeken. De link met de eigen Ommerschans, en dus het bestuderen van oude kaarten blijft leuk. Aan het eind van de middag juist niet via de A32/A28 terug, maar oostwaarts, via Vledder, Diever, Dieverbrug, Dwingeloo en de A28/N48 naar Balkbrug, terug in de maatschappij.