Quit Facebook Day

      No Comments on Quit Facebook Day
Image representing Facebook as depicted in Cru...
Image via CrunchBase

Als fervente internetters hebben we na Microsoft en Google in Facebook onze gemeenschappelijke vijand gevonden. Mark Zuckerberg c.s. hebben honderden miljoenen volgelingen, maar eisen wel meer en meer inzage in priv├ęgegevens. Communicatief ook niet handig om privacy dood te verklaren. En dus is het vandaag zomaar Quit Facebook Day.

Walled garden, dan ook een slot op de deur

Facebook was lange tijd niet zo open. Het verkeer, zoals foto’s, sociale media profielinformatie, adresboeken was ingaand welkom, naar buiten toe amper aan mogelijk. Facebook gebruikers zijn zo een dankbaar uithangbord voor contextgevoelige advertenties geworden, meer dan 50 miljard exemplaren per maand in Q1 2010! Dat alles zonder associate of affiliate programs, kortom je ziet er zelf geen eurocent van terug in ruil voor je content.

BusinessInsider heeft een keurige reeks How To Put Facebook On a Privacy Lockdown als stappenplan opgezet, bedoeld om Facebook’s gebruik van je data wat terug terug te schroeven. Blij was ik met de plannen van Farmville makers Zynga om Facebook te verlaten(NB 75.469.379 maandelijks actieve gebruikers) voor een eigen platform. Veel van de advertentie-inkomsten gaan nu naar Facebook, niet Zynga. Voor niet-Farmville gamers zoals ik betekent dat een verlossing van veel noise op de timeline. Tevergeefs, want 18 mei kondigde Zynga aan een 5-jaars contract met Facebook te hebben gesloten.

Met wortel en al uitroeien

Wil je echt korte metten maken met je account, kun je de stappen van WikiHow volgen. Iets minder radicaal is Lifehacker.

Eigen verantwoordelijkheid

Toch is het zaak je eigen huishouding op Facebook op orde te maken, als je wilt blijven. Kijk eens bij Wat je vrienden over jou kunnen delen via toepassingen en websites (via Accountinstellingen – Privacyinstellingen – Toepassingen en websites). Waarom zou je je vrienden in hun eigen toepassingen aan de haal laten gaan met jouw geboortedatum, geloofsovertuiging en politieke voorkeur, interesses of burgerlijke staat? En hoe openbaar zijn jouw contactgegevens? En welke toepassingen heb je allemaal op je profiel staan of toestemming gegeven iets met je gegevens te doen? Die instellingen heb je zelf in de hand, daarover hoef je niet Zuckerberg de schuld te geven als je gespamd wordt. Ben je de notificaties van FarmVille zat? Blokkeer dan in ieder geval de applicatie en overweeg de vrienden die je timeline vervuilen te waarschuwen of te verwijderen. Mashable legt uit hoe een en ander werkt.

Is Zuckerberg gevoelig voor vox populi?

Op 27 mei zette Zuckerberg de knop om, en werden privacy instellingen makkelijker te configureren door gebruikers. Hoewel een belangwekkende eerste stap, niet genoeg volgens experts:

  1. instelbaar wie je content kan bekijken, iedereen, vrienden van vrienden, vrienden.
  2. het aantal gegevens dat sowieso openbaar wordt getoond, wordt gereduceerd. Ook wordt het connections privacy model herzien.
  3. instelbaar of en hoe applicaties en website bij je gegevens kunnen.

Zelf heb ik de aankondiging van Quit Facebook Day aangegrepen om de instellingen na te lopen. Ik blijf wel op Facebook, want de connecties voegen immateri├źle waarde toe. Advertenties laten me er volledig koud.