MercyMe – The Generous Mr. Lovewell

Het 6e studioalbum van de Amerikaanse pop/rockformatie rond zanger Bart Millard, MercyMe draait rond The Generous Mr. Lovewell. Deze fictieve figuur lijkt de Amerikaanse tegenhanger van de SIRE campagne Pas op, aardig! Compleet met website, mrlovewell.com en profielen op social networks is een campagne gestart naar mensen die echt liefhebben, het geloof in God in de praktijk brengen van alledag in het zonnetje te zetten. Millard noemt Lovewell: “Buddy the Elf meets Forrest Gump. Met de worship song All of Creation trok de band een maand vóór de releasedatum 4 mei al de nodige airplay. Millard, gitaristen Mike Scheuchzer en Barry Graul, bassist Nathan Cochran, drummer Robby Shaffer en toetsenist Jim Bryson kozen echter niet voor een directe opvolger van All That Is Within Me (2007) of 10 (2009), maar eentje meer in de lijn van Coming Up To Breathe (2006), en dan nog meer klassieke rock ‘n roll, zodat de generatie van de Beatles en Beach Boys ook nog meekan.

Openingstrack This Life is cleane rock gebouwd op een strake synth loop. Een vergelijking met good-old Electric Light Orchestra is snel gemaakt. Het refrein “This life was meant to shine” zet de toon voor het album. De titeltrack is up-tempo lichtvoetige pop/rock, zoals je die van de band mag verwachten. Als vanzelf blijf je dansen (“I keep dancing every day”) in Move, dat wel wat heeft van Maroon 5‘s This Love. Crazy Enough is mid-tempo met mooie basloopjes. Back To You heeft dezelfde setting. Na All of Creation is Beautiful een breekbare song, waarbij Millard zijn dochters in gedachten had. Het nummer verlegt later het perspectief naar Christus die in liefde naar de mensheid omkijkt. In het worship genre van You Reign en God With Us passen verder de songs Only You Remain, Free en Won’t You Be My Love. Dit met Thad Cockrell geschreven lied stond in 2009 op het next generation worship Catalyst Music Project (ook INO Records).  Back To You heeft een licht reggae timbre en zou in de zomer het goed doen op de radio. Het album eindigt met met het ingetogen This So Called Love, waarin Bart Millard ontnuchtert: “If all that we do is absent of Jesus, then this ‘so-called’ love is completely in vain.” Popmuziek voor volwassenen, adult contemporary, zoals ze dat in Amerika noemen.

Meer over Mr. Lovewell vind je op Twitter, Facebook, Vimeo en iTunes.