5e Mooiste wandeling van Nederland

20090516 Via Tulpia Kuinre
Image by Henk-Jan van der Klis via Flickr

Voor de 5e maal organiseerde de Kuinderse Activiteiten Stichting (K.A.S.) ondersteund door Staatsbosbeheer vandaag de De Mooiste wandeling van Nederland. Alleen 2005 heb ik gemist en evenals 2 jaar geleden liep ik vandaag gezellig samen met Klazien. De route en looprichting was omgegooid. In 2005, maar ook andere jaren was het weer net als deze keer: bewolkt en kans op regen en niet al te hoge temperaturen gratis erbij.

Nationaal Park De Weerribben werd in 2005 in het gelijknamige TV programma van de NCRV verkozen tot de mooiste plek van Nederland, en zodoende werd de wandeling in 2005 tot De mooiste wandeling van Nederland gedoopt. Dat een klein gehucht in de Weerribben ook Nederland heet, is dan mooi meegenomen. Ditmaal linksom in plaats van rechtsom.

Start en einde in Kuinre, via het Kuinderbos voor de 10 kilometers naar het eerste controlepunt. Vervolgens terug naar Kuinre en via het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer buiten Ossenzijl, een behoorlijke etappe. Van Ossenzijl naar Kalenberg en vandaar naar Baarlo. Vlak voor Baarlo knapte een opgekomen blaar, dus heb ik voor het eerst de hulp van Rode Kruis blarenprikkers ter plekke ingeroepen.

Toen over de oude zeedijk tussen het oude land van Noordwest-Overijssel en het ‘nieuwe’ land van de Noordoostpolder naar Blankenham. Vandaar door naar Kuinre, waar bovenop de 40 wandelkilometers als toetje de tocht door de tot Via Tulpia omgedoopte dorpsstraat, leentjebuur inderdaad bij de Nijmeegse Vierdaagse, naar de finish in het dorpshuis aan het Vijverpark voerde.

Ondanks het thema ‘buiten is gezond’ waren er geen extra activiteiten, dorpjes als Kalenberg en Ossenzijl waren zo goed als uitgestorven en ook de cadeautjes onderweg zijn eerdere jaren beter verspreid geweest over de tocht. Nu zaten door de route tegengesteld te lopen voor het gevoel veel lange, bijkant saaie stukken in de wandeling. Of zou het komen, dat ik ‘m voor de 4e maal liep en de bochtige dijken, bospaden en andere herkenningspunten inmiddels wel ken.

Op 21 mei 2011 is de volgende editie.