Zijden bruiloft, geen nat maar nieuw pak en een zoektocht naar goud

Ons 12 jaar getrouwd zijn gisteren (waarom zou je 1 mei als Dag van de Arbeid vieren?) wilden we tot eergisteravond invullen met een wadlooptocht naar Insel Neuwerk boven het Duitse Cuxhaven. Om de kinderen hun eerste wadloopervaring niet te laten verregenen, had ik ons afgemeld bij wadgids Ralf en voor later geplande trips naar voren gehaald. 12 jaar getrouwd is een zogenaamd zijden bruiloft. Na de eerste verplichtingen thuis ‘s middags naar Assen gereden om bij herenmodezaak Schomaker snel te slagen voor een nieuw pak.
Onze tweede halte was het Drents Museum, waar zowel de standaard collectie met onder meer het veenlijk van het meisje van Yde als de tijdelijke tentoonstelling Goud uit Georgië ons allemaal trok.
Op jacht naar goud
Tijdens de jaren op het gymnasium heb ik de mythe van Jason en zijn Argonauten op hun jacht naar het Gulden Vlies in Colchis, het huidige Georgië, in het Grieks gelezen. Nu zijn 6 maanden lang tientallen ornamenten en gebruiksvoorwerpen van brons, zilver en goud in het Drents Museum tentoongesteld. Dat kan, omdat het Museum voor Schone Kunsten in Tbilisi, Georgië wegens verbouwing gesloten is. De 150 gouden, zilveren en bronzen objecten op de expositie – grotendeels uit het bezit van het Georgisch Nationaal Museum en in het kader van een goodwill-campagne al de halve wereld over geweest – dateren van 2000 voor tot 300 na Christus.
Volgens de klassieke Griekse mythe, beschreven in de Argonautica van Apollonios van Rhodos, krijgt Jason, zoon van koning Pelias van Iolkos, opdracht het Gulden Vlies, een magische gouden ramsvacht, te stelen van koning Aietes van Colchis. Jason vertrekt met het schip de Argo en vijftig helden, de Argonauten, via de Zwarte Zee naar het verre Colchis en verovert het Gulden Vlies dankzij de tovenaarskunsten van Aietes’ dochter Medea.
De mythe heeft een kern van waarheid. Colchis bestónd, het wordt genoemd door Homerus, Appianus en Strabo, en het lag aan de rand van de toenmalige bekende wereld aan de Zwarte Zee, waar de Grieken handelskolonies bezaten. De Grieken noemden Colchis ‘rijk aan goud’, een metafoor voor rijkdom en een verwijzing naar nog altijd te winnen bodemschatten.
Op jacht naar vlees en verkoeling
Om de inwendige mens aan het eind van de mens tevreden te stellen, hadden we gereserveerd bij Ribhouse Texas in Zeegse, net buiten Tynaarlo, zo’n 15km ten noordoosten van Assen. Met hot dogs, gegrild vlees, patatten, kinderijs met vuurwerk en een halve liter Ben & Jerry’s Caramel Chew Chew Ice Cream voor Klazien en mij een prima besluit van ‘onze’ viering van alweer 12 jaar in getrouwde staat samenzijn met 3 kinderen als extra geschenk.