Matthew Emmens & Beth Kephart – Zenobia

Parabels of novelles over management, leiderschap, veranderingen of carrièrepaden bieden de kans vanuit een ander perspectief naar de werkelijkheid en naar wat nog niet is te kijken. Dromen om te denken en te doen, zal ik maar zeggen. De unieke samenwerking tussen Matthew Emmens (CEO van Squire Pharmaceuticals, partner bij Fusion Communications) en dichteres Beth Kephart, de eigen ervaring en nog steeds dromen over hoe een energiek, inspirerende werkomgeving eruit kan zien, is de basis voor Zenobia: A Tale of Triumph Over Yes-Men, Cynics, Hedgers, and Other Corporate Killjoys. De wat erg Amerikaanse ondertitel is in de Nederlandse vertaling teruggebracht tot Hoe je met verbeeldingskracht je dromen waarmaakt. De novelle neemt je mee op de reis van een jonge starter, vrouw, op rode schoenen door het fictieve bedrijf Zenobia gaat. Ze is ingegaan op de vraag kamer 133A om 9u te bezoeken, maar komt op het voor haar onbekende terrein allerhande types tegen. Indekker, Opjager, Domper, Meeloper, Groenhout, Feitje en Jannie Contraire. Haar serendipiteit tegenover de feitenverzamelaars, PowerPoint makers. Moed, doorzettingsvermogen tegenover angst en risicobeheersing.

De reis, of is het de bestemming, meneer Gallagher die nog met tot ‘imagine’ aaneengeregen lampionnen in de bomen toeziet op de sollicitanten als Astrant, Wollige Hilda en Doodloper en ten leste de jongedame, draait om de volgende principes:

 1. Maak van het onbekende een avontuur
 2. Pas op, want je succes leidt zomaar tot de ondergang
 3. Bedenk een plan en streef het na
 4. Koester verschillen of merk hoe ze tot wantrouwen leiden
 5. Bereid je erop voor belachelijk gemaakt te worden
 6. Weet dat de wereld zal veranderen, ondanks of dankzij jou
 7. Zoek niet alleen naar wat is, maar ook naar wat kan zijn
 8. Kijk verder dan je directe omgeving om je weg te vinden
 9. Luister goed
 10. Geef niet toe aan degenen die kortzichtig zijn
 11. Vind de onwaarschijnlijke alliantie
 12. Verwelkom het nieuwe

Veel herkenbaars, maar ook evengoed lessen voor je volgende dag op het werk of je volgende stap in je loopbaan. Zenobia leest vlug weg, de diepgang is verrassend. Niet meteen cadeau geven, maar voor jezelf houden. De e-book versie is gratis.

A Tale of Triumph Over Yes-Men, Cynics, Hedgers, and Other Corporate Killjoys