Keep Them Rolling bevrijdt Balkbrug na 65 jaar opnieuw

Vrijdagavond 9 april was het niet alleen muziek in Amersfoort, maar ook dichtbij. Geronk van oude legervoertuigen en heuse bagpipers één straat verderop. De buurtvereniging van de Boslaan en Eikenlaan (het Eikenbos) in het Overijsselse dorp Balkbrug had het plezier de enthousiaste mensen van Keep Them Rolling te mogen ontvangen. De bevrijdingstocht die de geallieerden 65 jaar geleden aan het eind van de 2e Wereldoorlog naar het noorden van Nederland ondernamen, werd opnieuw uitgespeeld.

Net als in 1945 werd in de Boslaan een legerkampement opgeslagen, hoewel het contrast met nieuwbouwhuizen en strakke gazonnen wel opviel. De Liberty Tour 2010 bracht een colonne van ruim100 legervoertuigen naar het dorp. Van 9 tot en met 11 april rijdt de groep van Delden naar Groningen. De opmars naar het Noorden verbeeldt dezelfde route die de Canadezen in 1945 volgden om Nederland te bevrijden. Muziekkorps Jubal zal marcheerde rond 19u ook nog door de straten, waarna Crescendo-Excelsior een bevrijdingsconcert gaf. Van lang uitslapen was geen sprake. Zaterdagochtend na 7u klonk de doedelzak alweer als een bijpassende wekker. Vanaf 8.30 uur vertrok de Liberty Tour dan via de Meppelerweg naar Assen. Nog meer filmpjes:

Andere verslagen: Hardenberg.nu (Hans Berkenbos) en RTV Drenthe.