Transatlantic Live in Europe en Neal Morse Sola Scriptura and Beyond

In de aanloop naar het come-back concert van Transatlantic heb ik mijn collectie aangevuld om letterlijk beeld en geluid te hebben bij deze progressive rockers. En aangezien Neal Morse de motor achter de re√ľnie is, heb ik zowel de 12 november 2001 in 013 Tilburg opgenomen Transatlantic – Live in Europe DVD als Neal Morse’s Sola Scriptura and Beyond DVD gekocht.

Op de 2 discs tellende Live in Europe vind je op de eerste schijf de concertregistratie met 6 epics: Duel With The Devil (26:00), My New World (16:20), We All Need Some Light (06:41), Suite Charlotte Pike Medley (30:55), Stranger In Your Soul (30:36) en All of the Above (30:20).

Op de tweede schijf staan een Tour Documentary (met onvermijdelijk veel joligheid, oefensessies, gebabbel en wat indrukken van de Europese tour), een 0p 20 januari 2001 tijdens de NAMM show in Los Angeles opgenomen Pink Floyd cover Shine On You Crazy Diamond en een fotoalbum.

Vocaal zijn Morse, Stolt, Trewavas en Portnoy niet geweldig, maar de instrumentatie compenseert dit meer dan voldoende.

Neal Morse ging na zijn bekering solo en kwam via drummer/percussionist Collin Leijenaar in contact met diverse andere Nederlandse topmuzikanten. Tijdens de Question Mark Tour werd Sola Scriptura & Beyond opgenomen. Op de eerste schijf vind je 8 epics, die – begrijpelijk – meer dan Transatlantic in 2001 vanuit christelijk perspectief geschreven zijn. Leijenaars vrouw Jessica Koomen (zang, toetsen, percussie), Paul Bielatowicz (gitaar, zang, hij speelt ook in de Carl Palmer Band), Henk Doest (toetsen) en Wilco van Esschoten (bas, zang) spreiden onder leiding van Collin Leijenaar het muzikale bed voor Morse’s songs. Op de eerste schijf het 169 minuten tellende 26 mei 2007 in De Boerderij in Zoetermeer opgenomen concert met epics als The Creation, The Conflict / The Conclusion en We All Need Some Light.

Sola Scriptura & Beyond bevat een bonus disc met daarop een behind the scenes van de Question Mark Tour, een akoestische versie van Transatlantic’s Bridge Across Forever, maar ook ook 9 live bonus tracks (van Sweet Elation, Open Wide The Flood Gates, Spock’s Beard song Wind at My Back en Outside Looking In) die werden opgenomen in de Columbia Club in Berlijn op 14 juli 2006. Een hoofdrol op gitaar op deze tracks is weggelegd voor gitaris Elisa Krijgsman (Paul Bielatowicz was er niet bij).

Beide concerten zijn een genot voor oog en oor. De belichting en het camerawerk is sterk en het plezier dat de heren en dame hebben in het maken van de muziek, is zichtbaar!