Schiller – Atemlos

      2 Comments on Schiller – Atemlos

Schiller, de artiestennaam van Christopher von Deylen, de Duitse toetsenist en producer die al eerder samenwerkte met bijvoorbeeld Moya Brennan, Colbie Caillat, Lang Lang en September heeft met Atemlos in eigen beheer zijn 6e studioalbum uitgebracht. De opvolger van Sehnsucht uit 2008 die ik als Samenwerking in de muziek besprak bevat opnieuw herkenbare synthpop, dromerige mid-tempo melodielijnen, ambient of chillout zo je wilt. Als inspiratie diende een maand durende reis met de voor wetenschappelijk onderzoek gebruikte ijsbreker Polarstern. Om de fans te plezieren, is er niet eens een ‘normale’ 1CD versie, maar meteen een luxe versie met CD+DVD en een superdeluxe versie met 2CD’s en een DVD uitgebracht. Meer dan 30 nieuwe tunes was er gewoon genoeg voor meer! Ik heb de superdeluxe versie aangeschaft en voor je verkend.

Wilkommen opent CD 1. “Guten Abend. Herzlich wilkommen in der neue Welt von Schiller!” Ogen dicht en dromen maar met chillout tune Tiefblau. Op het mid-tempo Playing With Madnessis zingt Mia Bergström(Itchycoo) mee. De tekst heeft dezelfde insteek als Over The Rhine‘s My Love Is A Fever. De titeltrack bouwt juist op het geluid van een ademhaling een fraaie chillout tune. Try met Nadia Ali is de eerste single van Atemlos. Westerse synthpop in een herkenbaar Schiller tempo met oosterse zwierige vocalen in een arrangement die ruimte genoeg laat aan latere remixes of bewerkingen. Een Duitstalige voordracht van Anna Maria Mühe in Unruhig Herz (“Mein Kuss geb dir Frieden und Ruhe ins Herz. Schlaf denn in Frieden, Du mein unruhig Herz.”). Leidenschaft werd met Jaki Liebezeit gecomponeerd. Opnieuw het verlangen samen te zijn in Blind waarop Anggun de zwoele vocalen verzorgt. Soho schakelt tussen rustige momenten en een opzwepende beat die mixers andermaal uitnodigt er leuke dingen mee te doen. Let It Rise brengt Midge Ure aan de microfoon. Zijn stem klinkt dramatisch, maar ja “Lost in your world, locked in forever oh let it rise” is natuurlijk ook relatieve zware kost 😉 Bij Polarstern moest ik eerst aan Tubular Bells van Mike Oldfield denken, hoewel Schiller’s tune echt anders is. De Duitser grossiert in zangeressen, want in Don’t Go kun je luisteren naar de oproep van de Noorse triphop/electronica zangeres Kate Havnevik om vooral te blijven. De track loopt vloeiend over in Moments. Het leven bestaat niet uit het aantal ademhalingen, maar het aantal momenten dat we ademloos zijn, aldus Schiller. Addicted wordt gezongen door Lenka in een soort Björk meets electronica thema. Na het chilly Morgenland is het de beurt aan de dromerige Italiaanse Odette Di Maio om Lost te zingen.

Opener van CD 2 La Mer klinkt ook als het ontwaken midden op zee. Lenka is terug met ruim 6 minuten Sunrise rond opnieuw het thema verlangen. Actrice Anna Maria Mühe was eerder te zien in Schiller’s Sehnsucht videoclip en zong in diverse andere nummers mee. Ditmaal vraagt ze aandacht voor Augenblick. Mooi georchestreerd! I Will Follow You heeft een meer electronica inslag, maar de samenwerking met de Israëlische singer/songwriter en producer Henree heeft wel een prachtig resultaat. Opium bevat opnieuw het drumspel van Jaki Liebezeit.  Kate Havnevik is ook opnieuw present met het langzame, aan ERA en Vangelis appellerende The Fire en Odette Di Maio met Un Solo Minuto. Na het instrumentale Salton Sea zingt Kim Sanders Under My Skin. Hochland en Himmelblau zijn opnieuw intrigerende instrumentals. Anggun mag als laatste vocaliste Always You zingen, waarna een Reprise de Atemlos collectie volmaakt.

De DVD bevat als eerste 2 electronica symfonieën rond sfeerbeelden. In Luft wordt 15 minuten lang elke minuut een door Claudius Diemer bewerkte satellietfoto wordt getoond. Gletsjers, vulkanen, rivieren, poolijs, eilanden en woestijnen, vooral de constrasterende kleuren en details doen het op een groot (tv-)beeldscherm erg goed. De muziek is ondersteunend, je ogen worden naar de beelden getrokken. In het al even bijzondere, maar andere, Wasser, zijn onderwateropnamen van het Marum Quest schip de basis. Verwacht geen National Geographic achtige sfeerbeelden vol kleuren, maar vooral water, waterdruppels en luchtbellen.

Van 10 nummers uit de 2 audio CD’s zijn op de DVD 5.1 geluidsmixen opgenomen:

  1. Wilkommen
  2. Tiefblau
  3. Playing With Madness
  4. Polarstern
  5. Himmelblau
  6. Leidenschaf
  7. Soho
  8. Hochland
  9. Always You
  10. Reprise

De studiosession met Jaki Liebezeit, waarin laatstgenoemde een kwartier lang strak drumt en Christopher met zijn synth en computer aanvult met andere geluiden is ook integraal opgenomen. Beelden van de expeditie in de poolwateren zijn zowel in video als een fotogallerij te bewonderen. Diverse photo shoots vullen de tweede gallerij. De drie schijven zitten verpakt in een mooie doos en boekwerk. Het boekje bevat de songteksten, foto shoots van  Schiller en een aantal zangeressen, plus Jaki Liebezeit en indrukken van de expeditie in de Arctische wateren. Atemlos is een bijzonder project geworden. En zoals Schiller het zelf al aangeeft in het boekwerk, ligt de volgende uitdaging in het verlaten van de studio en live met muzikanten, licht en vooral publiek de songs overbrengen tijdens concerten. De hele maand mei tourt Schiller langs diverse Duitse zalen en gelegenheden.