Nieuws lezen in 2010 van tabloid tot app, gratis of betaald

Vanaf vandaag verschijnt De Volkskrant op een kleiner formaat. Op doordeweekse dagen verschijnt de papieren krant volledig op halfformaat verschijnen. De bijlagen op zaterdag krijgen een afwijkend formaat, het zogeheten Berliner. Sinds april 2009 werd katern 2 al op het compacte formaat afgedrukt. Afnemende aantallen abonnees en dus noodzakelijke kostenbesparingen zijn prikkels voor deze omslag. Veel andere kranten brengen hun nieuws in tabloid of andere compacte formaten, denk maar aan de gratis Metro, De Pers en Spits die je elke morgen op stations en openbare gelegenheden kunt krijgen, maar ook de GPD dagbladen als De Stentor.

Vanaf april zijn NRC Handelsblad, De Telegraaf, het Financieele Dagblad en het Reformatorisch Dagblad alleen nog op het grote broadsheetformaat.

Zelf heb ik nu na een tijd ZaterdagPlus abonnement tegenwoordig een Internet-only abonnement op De Volkskrant, omdat ik afgezien van het weekend eerder op pad ben dan de krantenbezorger, en het ochtendnieuws pas ‘s avonds lezen, is niet handig.

Betalen voor content?

Ja, dat is dus betalen voor content in de vorm van een vast abonnement. Het Nederlands Dagblad wil vanaf oktober voor losse artikelen op het web laten betalen. Het Financieele Dagblad introduceerde die vorm al eerder. Op ND.nl zal alleen nieuws van persbureau ANP vanaf oktober op de website van de krant nog gratis zijn in te zien; voor content die door de eigen redactie wordt geschreven, moet betaald worden. Abonnees van de krant kunnen gratis bij de artikelen. ND houdt rekening met een aanloopverlies van 95% van lezers, maar heeft liever van 5% betalingen voor content dan van 100% alleen de kosten van sitebezoek. Overigens wordt dit business model wel gesubsidieerd door het Stimuleringsfonds voor de Pers.

De New York Times introduceert begin 2011 een variant op basis van metering. Lezers hebben toegang tot een vastgesteld aantal artikelen per maand. Ga je daar overheen, dan moet je betalen.

Gratis online alternatieven: Feedly, DailyPerfect en ReadItLater

Gepersonaliseerd nieuws kun je organiseren vanuit RSS feeds op nieuwsbronnen, blogs en dergelijke. ReadItLater, aanvankelijk een browser plugin om nog te lezen webpagina’s te markeren en te bewaren in een lijst, heeft een nieuwe Digest ontwikkeld als gepersonaliseerde nieuws site.

Dat heeft wel wat van het in september 2009 besproken DailyPerfect, dat op basis van je interesses artikelen voorsorteert. Zelf gebruik ik de aanbevolen artikelen weer als RSS feed in Feedly, de met Google Reader bidirectioneel synchroniserende browser plugin die het beheren, doornemen en afwikkelen van feeds lekker efficiënt maakt.

Read It Later Digest analyseert de content van de te lezen items en groepeert deze per onderwerp. Readability zorgt voor een eenduidige stijl en stript zijn van bijna alle ongewenste reclame.  Categorieën en filters zijn zelf in te stellen.

Deze hulpmiddelen zijn gratis en daarmee een sterke concurrent ten opzichte van betaalde varianten. Niettemin kunnen er in het ND, NYT of FD net die achtergrondartikelen of journalistieke hoogstandjes staan, die gewoon je geld waard zijn. Voor niets gaat de zon op, toch?