Lifehouse – Smoke & Mirrors

Lifehouse smoke and mirrorsHet vijfde studioalbum van de Amerikaanse alternatieve rockband Lifehouse, dat 10 jaar geleden debuteerde met No Name Face (met de kraker Hanging By A Moment). Na Stanley Climbfall (2002), Lifehouse (2005)  en Who We Are (2007)  werd het stil wat platen betreft. Precies de bedoeling van singer/songwriter Jason Wade die airplay niet belangrijker vindt dan concerten ‘onder de mensen’. Om de live verrichtingen zo goed mogelijk vast te leggen, werd de tijd genomen voor het schrijven en opnemen. De ballad Everything – Live In Studio is het meest sprekende voorbeeld van deze heruitvinding van de band. Jude Cole, producer van Who We Are werd opnieuw in de armen genomen. Opnames vonden van maart tot november 2009 plaats in Cole’s Ironworks Studio en in Jason’s eigen home studio, Castle View. De eerdere experimenten met Americana, classic rock en pop zijn doorontwikkeld tot radiovriendelijke rocksongs op Smoke & Mirrors. Halfway Gone, de eerste single was 27 oktober 2009 als teaser uitgebracht. Het is een samenwerking met singer/songwriter en producer Kevin Rudolf. Deze produceerde ook Falling In, ook een potentiële hit. American Idol finalist Chris Daughtry is in beide songs op de backing vocals te horen. Andere opvallende, uptempo rocksongs in de Lifehouse-traditie zijn Nerve Damage en Wrecking Ball (met bassist Bryce Soderberg‘s debuut als lead zanger). Toegankelijke popsongs, zoals By Your Side en Crash & Burn zijn er ook. Mooie ballads als Dylanesque Near Life Experience en All That I’m Asking For completeren de indrukwekkende 17-songs tellende verrijking van de Lifehouse discografie. Eigenlijk wel jammer, dat als 17e track de Demolition Crew remix van Halfway Gone (standaard rampestamp beat om de band op de dansvloer te laten horen) is opgenomen. Niettemin: op naar de volgende 10 jaar!