Informatievoorziening tijdens autoritten moderniseren

Net zoals bij treinreizen is informatievoorziening voor forenzen die de auto pakken een hoofdpijndossier met medicijnen. Op spookfiles, onverwachte files, onterechte weeralarmen of juist niet gewaarschuwd zijn terwijl je de vangrail in glijdt, zit niemand te wachten. Naast de verkeersinformatie (afhankelijk van het gekozen radiostation in een frequentie van eenmaal per uur, halfuur of kwartier) en met de navigator samenwerkende TMC-signalen zijn er nieuwe ontwikkelingen.

Traffical

Een nieuwe Nederlandse dienst Traffical licht Outlook- en Blackberry-gebruikers in over files in de reistijd naar de volgende afspraak. Traffical rekent de verwachte reistijd uit als de afspraak in de agenda wordt gezet. Als u een afspraak met Traffical heeft gepland, wordt u vanaf 1½ uur voor vertrek op de hoogte gehouden van actuele ontwikkelingen. De voorspelde reistijd wordt steeds vergeleken met de actualiteit. En als nodig ontvangt u een alert om bijvoorbeeld eerder te vertrekken. U ontvangt alleen informatie die voor u relevant is. Vertragingen en omleidingen verschijnen direct op uw BlackBerry. En, als u die niet heeft of u heeft een BlackBerry zonder BES of BIS abonnement, dan kunt u zich abonneren op alerts per SMS. Soms zijn de verkeersomstandigheden zo grillig dat tijdig op een afspraak komen, helaas, gewoon niet mogelijk is. Ook dan schiet Traffical te hulp. Met de door u opgegeven tekst stuurt Traffical een bericht met uw verwachte vertragingstijd naar degene met wie u een afspraak heeft per SMS of email.

De Outlook 2003/2007 plugin is gratis te downloaden en te  gebruiken. Alleen als u alerts wilt ontvangen voor uw trips betaalt u voor Traffical. Een abonnement voor BlackBerry, inclusief een onbeperkt aantal alerts, kost € 49,50 per jaar. Alerts per SMS voor andere mobiele toestellen kosten € 0,45 per ontvangen SMS-bericht. Uiteraard kunt u per geplande route instellen of u alerts per SMS wilt ontvangen.

Minpunten

Helaas is geen virtual assistant bijgeleverd die de andere afspraken in je agenda opnieuw plannen als die door het fileleed in de knel komen. En, treinreizigers hebben er niets aan. Met de Outlook functie “Terugkeerpatroon” kunt u afspraken inplannen die met een bepaalde regelmaat terugkeren. Omdat u zo’n reeks afspraken in één keer maakt werkt deze functie niet samen met Traffical. Outlook ziet een reeks afspraken met “Terugkeerpatroon” als één gebeurtenis. Als u geen Outlook heeft maar wel een BlackBerry kunt u gebruik maken van Traffical. Uiteraard moet u wel eerst de BlackBerry plug-in downloaden en installeren. Afspraken die u via uw BlackBerry met Traffical plant kunt u niet synchroniseren met uw eventuele agenda/mail software.

TrafficRadio en SpitsRadio

TrafficRadio, een initiatief van Eileen en Delta Lloyd, is sinds 28 januari live met SpitsRadio. Spitsradio is elke filedag in de ochtend- en avondspits te beluisteren op Traffic Radio en brengt een live verslag van de actuele verkeersinformatie, flitsers, OV reisinfo, autonieuws, wegwerkzaamheden, interviews, nieuws voor onderweg en tips van medeweggebruikers. Spitsradio wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur ’s morgens en 16.00 en 19.00 uur ’s middags en wordt gepresenteerd door Nando Kok (KinkFM, SevenFM) en Jorn Agterberg. Zoek niet op de FM- of AM-band, TrafficRadio is een internetradio station, waarvoor je een toestel met mobiel internet nodig hebt, dat wil zeggen 3G/UMTS of Wi-Fi/WLAN als je in de buurt van een hotspot of draadloze router bent. Ook via GPRS (2.5G) blijft Traffic Radio gewoon in goede kwaliteit doorspelen! Dit geldt overigens niet voor de Traffic Radio iPhone App, daar is doorgaans wèl een 3G/UMTS of Wi-Fi/WLAN verbinding nodig. Heb je geen iPhone, stem dan via Tunin.fm af op TrafficRadio. Dat je je toestel op een beetje autorit dan ook continu aan de lader kunt houden en voorzieningen moet hebben om je mobieltje via de autospeakers af te spelen of met een headset te werken, blijft op de site onvermeld, maar lijkt me goed in de gaten te houden. TrafficRadio kun je bevrienden op Hyves.

Conclusie

Mij allemaal te omslachtig. Ik houd het nog wel vol met de TMC op de ingebouwde navigator in de Toyota Prius, de 4x per uur ANWB verkeersinformatie via BNR, afgewisseld met m’n eigen muziekvoorkeuren op de 6 CD’s in de wisselaar en de Bluetooth integratie tussen navigator/audiosysteem en mijn BlackBerry. Afspraken plan ik inclusief reistijd zelf in Outlook 2007, het wisselen tussen locaties op één werkdag minimaliseer ik.