BlackBerry updates maart 2010

      1 Comment on BlackBerry updates maart 2010

AIR comes to BlackBerry

Adobe wil een mobiele variant van AIR 2.0 op RIM BlackBerry mobieltjes gaan aanbieden: “The mobile version will provide users access to content they previously could not reach,” Ludwig said. “Users, for example, will be able to share screens across systems using the Adobe Acrobat Connect online service via AIR on mobile systems. Our goal is to provide a consistent runtime that spans devices, inclusive of [mobile and] desktop operating systems,” aldus Adobe.

Kindle for BlackBerry alleen in VS

Toch jammer, krijg je 18 februari van Amazon.com een e-mail met de mededeling dat Kindle for Amazon beschikbaar is, blijkt dat eenmaal aangekomen op de website, alleen voor Amerikanen te gelden. Staaltje slechte e-mailmarketing, want Amazon weet echt wel dat ik in Nederland woon. Voorlopig dus niet mobiel je Kindle edities lezen hier te lande.

SkySync.fm streamt muziek naar je BlackBerry

SkySync.fm is een gratis service, bestaande uit een applicatie op je BlackBerry (en 300+ andere mobiele telefoons) en een AIR pc/Mac/Linux desktop programma die je iTunes muziekbibliotheek kan benaderen. Op je BlackBerry krijg je daarvoor:

 • OTA iTunes Music Sync
 • Streaming/Caching Music
 • Ringtones (Free – Make Ur Own)
 • Local Music Caching
 • Batch Music Downloads
 • Ultra Fast Full Track Downloads
 • Integrated Local Music Player
 • Integrated Audio Equalizer
 • Integrated Bluetooth Audio
 • HE-AAC v2 44kHz Audio
 • skySYNC Launcher

Je muziekcollectie wordt geupload ‘in the cloud’ en vandaar naar je mobieltje gestuurd. Met een beetje muziekcollectie kan het uploaden dus wel even duren. Zelf heb ik een account aangemaakt en m’n 17+ GB muziekcollectie aangeboden. Bij het 4e nummer was de vaart er al uit. Een menu of iets anders dat lijkt op een gebruikersvriendelijke user interface ontbreekt geheel.

Op de mobiel verliep mijn test nog dramatischer. Browser plugin van 45kb (versie 1.0.162) geen probleem, afspelen van muziek wel. De applicatie meldt zich na wat pogingen met een java.io.IOException: APN is not specified. Da’s een bekende truc: APN instellingen nodig hebben om je ding te doen. Dat gaat dus even niet bij T-Mobile InstantEmail abonnement zonder de portemonnee extra te trekken. Afv0eren dus!

Seesmic for BlackBerry verder uitgebreid

Seesmic for BlackBerry is 27 februari verder uitgebreid met multi-account ondersteuning, ping.fm component en keuzevrijheid van het formaat dat foto’s hebben bij het uploaden richting TweetPhoto. In de v4.7.0 is voor foto’s ook yFrog en TwitPic beschikbaar. Op seesmic.com vind je meer info. Zelf viel me op, dat Seesmic eindelijk via GPRS werkt, de eigen lists direct in het menu worden weergegeven en niet, zoals bij ÜberTwitter, eerst moeten worden opgehaald. Ook het aantal replies en direct messages dat in het applicatiemenu tussen () wordt weergegeven, is handig. Bij andere Twitter clients is dat ‘afwachten’. Zoekopdrachten blijven eveneens in het applicatiemenu staan. Kortom: Seesmic is snel groeiende en wint voor mij op dit moment van ÜberTwitter. Alleen de friend picker (@ wordt aangevuld) mis ik.

ÜberTwitter beta-7

Bovenstaande vergelijking had ik gemaakt met de eveneens nieuwe beta-7 van ÜberTwitter, ofwel versie 0.945 die de daarvoor geïnstalleerde v0.964 opvolgde. Veel bug fixes en oplossingen om de client stabieler te maken, zoals:

 • Picture/Video Chooser versneld en verbeterd.
 • TwitLonger tweets bekijken
 • In-line support van Flickr en TwitGoo images.
 • Voor gebruikers zonder data-abonnement is het nu mogelijk WiFi only te gebruiken.
 • TwitPic ondersteuning

CalenderSync integreert verschillende BlackBerry agenda’s

De applicatie CalendarSync van Eclypse IT Solutions lost een probleem op, waarmee je te maken hebt als je OS 4.5 of hoger gebruikt en per e-mailadres / account een agenda hebt. In mijn geval is er zowel een Facebook, Gmail, Hotmail en Online agenda. Bij het initialiseren van je BlackBerry en BIS/BES accounts wordt één van die agenda’s de default, en alleen die default agenda wordt bijvoorbeeld met Outlook gesynchroniseerd. Pas je bijvoorbeeld Google Sync toe, dan wordt – je raadt het al – alleen de Gmail agenda gesynchroniseerd, of die nu default is of niet.

CalendarSync consolideert je agenda’s door afspraken, verjaardagen, etc. in je default agenda te combineren door een move of copy. Het heeft een Auto-Sync functie, maar kan ook via het menu handmatig geacticeerd worden. Optioneel zijn notificaties aan te zetten. Aangezien het Today scherm van slechts één agenda de gegevens laat zien, is dit combineer-programmaatje van slechts 16KB z’n $4.95 wel waard. Een volledig functionele trial versie is 3 dagen gratis te gebruiken.

T-Mobile’s problemen met extra gefactureerd dataverkeer opgelost

T-Mobile‘s BIS dienst om push e-mail en internet op je BlackBerry mogelijk te maken heet InstantEmail. De productinformatie belooft je naast push e-mail “bovendien geniet je van onbeperkt mobiel internet zonder onverwachte kosten achteraf.” Helaas kwam er maandenlang voor veel InstantEmail gebruikers weinig van die belofte terecht. Bovenop de €11,90 per maand voor InstantEmail dook op de maandelijkse factuur namelijk ook dataverkeer op die per MB in rekening werd gebracht, variërend van €0,15 tot €61 per maand sinds juni 2009. Dat kostte elke maand telefonisch contact met de Klantenservice, crediteren van de extra kosten, maar ook veel frustratie.

Maandenlang hebben T-Mobile medewerkers smoezen verteld, als zou het internetten toch niet onbeperkt zijn, je vast je BlackBerry als modem hebben gebruikt, de SIM card hebben gewisseld of streaming audio/video hebben gebruikt. Op zowel het abonnee forum van T-Mobile.nl als openbare fora van Blackberry-nl.com, Mobilyz.com, MobileCowboys.nl als vanzelf ook Trosradar.nl vind je soortgelijke ervaringen.

Eindelijk, na de all-time high factuur van 16 februari was de belofte van T-Mobile dat na het voor de laatste maal crediteren van teveel in rekening gebrachte kosten, ook het probleem verholpen zou zijn. Op het T-Mobile forum had ik daags ervoor gelezen, dat er een nieuwe server geïnstalleerd zou worden voor InstantEmail. De factuur van half maart was de lakmoesproef. Foursquare client v1.5.5 Op 26 februari werd versie 1.5.5 van de Foursquare client voor BlackBerry uitgebracht. Een nieuwe tips sectie over de locatie waar je bent is het meest in het oog springende.