BlackBerry updates maart 2010 2

NOS mobiel voor BlackBerry

De NOS heeft een app voor vele mobiele toestellen die over internet toegang beschikken uitgebracht, zo ook voor BlackBerry apparaten. Je vindt de applicatie via http://static.nos.nl/mobiel. Je kunt ook direct vanaf je BlackBerry naar http://m.nos.nl/nosmobiel surfen en de applicatie downloaden.

Na de download beschik je over een keurig applicatie met tabbladen voor nieuws, video, weerbericht en buienradar, verkeersinformatie en teletekst. Het is géén mobiele website, maar een volledige toepassing. Live sportregistraties kunnen mobiel gevolgd worden. Denk wel aan de beperkingen van GPRS om vloeiende audio- en videobeelden te streamen. Binnenkort komt een selectie van Uitzendinggemist.nl beschikbaar en kunnen programma’s van andere publieke omroepen live bekeken worden.

Gratis en voor niets, want het is publieke omroep, dus ons van ons allemaal.

NOS Teletekst apart op BlackBerry

Eind februari ontdekte ik in de BlackBerry App world de NOS Teletext app van e-office mobile BV, dat onder de motorkap LexionAir heet. De 30 dagen versie is gratis, daarna een nog onbekende prijs.

Navigatie werkt heerlijk eenvoudig. Gewoon de drie cijfers van een gewenste pagina intikken en Enter geven. Met de Q verlaat je de applicatie. Verder wijst het zich vanzelf, en de structuur van Teletekst, een product dat alweer 30 jaar geleden in Nederland werd geïntroduceerd in navolging van het Britse archetype Ceefax, veronderstel ik bekend.

Meer info vind je bij e-office.

OS 5.0.0.509 upgrade

De eerder beschikbaar gekomen OS upgrade 5.0.0.461 was géén succes, omdat de keyboard lock niet werkte, althans daar leek het voor veel gebruikers op. Zonder tekst en uitleg kwam je niet verder. Zodoende was ik teruggegaan naar 5.0.0.411 dat wel goed werkte. Eind februari kwam de 5.0.0.509 versie uit met goede ervaringen van andere BlackBerry 8900/9000 gebruikers. Daarom heb ik de upgrade een kans gegeven.

FileScout upgrade als freemium

Het populaire bestandsbeheerprogramma FileScout is nu als  gratis “Lite” version en een verrijkte premium version uitgebracht. In de gratis 1.6.3.0 vind je de kernfuncties

 • File system browser for your BlackBerry® (including hidden files)
 • Create directories, copy, move, rename, or delete files
 • Copy and delete complete directory structures
 • Show details for files & directories [modification date, is hidden, etc…]
 • Open all media files (supported by your BlackBerry®)
 • Text Viewer (e.g. for ini, xml, etc.)
 • Zip-Archive handling

In de betaalde versie is onder meer File Search, Thumbnail display for images, afbeeldingen bewerken, tekstbestanden bewerken, een playlist editor en een autoUpdate check ingebouwd. Download de  gratis versie of koop de premium version ($6.99).

Nieuw IM+ Lite adware versie

Als opvallende nieuwe adware versie van de populaire all-in one IM+ BlackBerry client van ShapeServices is IM+ Lite een uitkomst. In ruil voor Google advertenties aan de boven- of onderkant van je scherm krijg je op spraakherkenning en push notificaties als je de applicatie uit hebt staan wel erg veel.

Tot deze release gebruikte ik het gratis Fuze Meeting als multi IM client op de BlackBerry, maar de extra’s in de vorm van Jabber, Skype, MyspaceIM en Facebook chat (de laatste 2 vind je niet in de RIM clients van de platforms) zijn meer dan compensatie voor de advertenties. De betaalde versie is namelijk $39.95.

Nimbuzz of IM+ Lite

Nimbuzz, het gratis multi-platfom IM client programma is vernieuwd, zodat het ook draait onder OS 5.0. Dat werd tijd ook. De hamvraag of Nimbuzz nu beter is dan IM+ lite, is op de forums van Crackberry.com in het voordeel van IM+ lite. Facebook chat wordt op IM+ lite beter afgehandeld. De gratis voice chats tussen Nimbuzz gebruikers pleiten voor Nimbuzz. Tijdens mijn eigen test van de nieuwe Nimbuzz werden wel snel alle netwerken verbonden, maar slechts van Myspace en Skype enkele online contacten getoond, niet van andere netwerken, zoals MSN, Yahoo!, ICQ, Hyves of GTalk. Voor mij dus een kleine stap om Nimbuzz te verwijderen en IM+ Lite te houden.

ÜberTwitter beta 7 vervolg

Half maart kwam beta 7, ofwel v0.97.0 van ÜberTwitter uit. Meest in het oog springende verbeteringen zijn de mogelijkheid gesponsorde tweets buiten de deur te houden, direct messages te verwijderen en met ‘o’ naar de top van je timeline te scrollen. Daarnaast zijn diverse bugs gefixt.

Foursquare versie 1.7.0
De Foursquare for BlackBerry maakte afgelopen maand de sprong van versie 1.5.5 naar 1.7.0. Nieuw:
 • aangepaste user interface, met direct de mayorships (nu met gouden kroon) en nabijheid van locaties in beeld.
 • Nieuwe tabs voor Friends, Places, Tips en More
 • profielfoto’s van gebruikers zijn zichtbaar op diverse plekken
 • Van de locaties wordt direct de categorie getoond.

T-Mobile’s problemen met extra gefactureerd dataverkeer nog steeds niet opgelost

T-Mobile’s BIS dienst om push e-mail en internet op je BlackBerry mogelijk te maken heet InstantEmail.
In de 1e maart updates voor BlackBerry gaf ik aan, dat T-Mobile de oplossing had gevonden. Helaas zag ik er op de factuur van 16 maart niets van terug. Andermaal €19 exclusief BTW in rekening gebracht en dus klantenservice moeten bellen. T-Mobile gaf vervolgens aan er achter te zijn, dat de fout niet lag bij de klant of APN instellingen, zoals eerder vermoed en verweten, maar diep in de IT-systemen van de provider zelf. Tot de volgende systeemupdate in mei 2010 wordt een extra web ‘n walk internet bundel kosteloos geactiveerd als work-around. Wel blijf ik het vreemd vinden, waarom klanten met InstantEmail maand in maand uit dataverkeer in rekening wordt gebracht, zij dus voor een stormloop op de telefonische klantenservice zorgen (die daardoor slecht bereikbaar wordt) en de oplossingen gehaald in plaats van gebracht worden.

Waarom niet zelf een selectie maken van de klanten met InstantEmail en de oplossing aandragen met een notificatie per e-mail, sms, brief of telefonisch?