4e tocht Winterkwartetwandeling 41 kilometer rond Frederiksoord

Na de 2e tocht (23,5 km) rond Diever 6 februari, de 3e tocht (30 km) rond Wezup 20 februari was het vandaag de 4e tocht in de jaarlijks door TIGO Steenwijk georganiseerde winterkwartetwandelingen. Start en finish in het Congres en Evenementencentrum in Frederiksoord. Voor 9u was het er al een drukte van belang, hoewel na het eerste stuk filewandelen het merendeel van de wandelaars de 25km route volgde en enkele tientallen de tot 41 opgerekte 40 kilometer variant.

Frederiksoord is bekend van de Maatschappij van Weldadigheid, begin 19e eeuw opgericht door Johannes van den Bosch met koloniën in Frederiksoord, Wilhelminaoord en later ook Veenhuizen en – bij ons in Balkbrug – De Ommerschans. De historie van de eerste kolonieën is beschreven in Wil Schackmann’s De Proefkolonie. Suzanna Jansen vertelde levensverhalen uit Veenhuizen in Het Pauperparadijs.

De tocht vandaag leidde vanuit Frederiksoord naar en zigzaggend door Vledder langs akkers, bospaden, campings en buitenverblijven. Door boswachterijen naar Vledderveen, waar de eerste rustplaats op 11km was ingericht in dorpscentrum De Heidehoek aan de Jodenlaan.

Via landgoed Boschoord naar Boijl en kriskras door het landschap naar de 2e rust op ruim 28km in het Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde. Hemelsbreed liggen de plaatsen niet ver uit elkaar, maar de makers van lange afstandswandeltochten zijn creatief in het benutten van zoveel mogelijk straten en paden.

De groentesoep en boterhammen gingen er om 14u wel in, waarna nog 13 kilometer langs landgoed De Eese, wateren het ronduit saai ogende Wilhelminaoord naar Frederiksoord. Daar werden nog wat extra kilometers gemaakt in het Sterrebosch/landgoed Westerbeeksloot, Huis Westerbeek en langs historische panden uit de Kolonietijd om na 7 uur en 20 minuten de finish te bereiken.

Thuis wachtten de pannenkoeken en ‘s avonds een warm bad. Het was zonovergoten, maar koud. De handschoenen zijn maar weinig uit geweest. Stilstaan of -zitten betekent meteen warmteverlies, en dus is de kachel thuis weer erg fijn! Terugkomen doe ik zeker een keer, met de rest van het gezin. Zowel museum De Koloniehof in Frederiksoord, de ANWB wandelroute Sterrebosch als de fietsroute Weldadigheid Boerderijen trekken.