42 wandelkilometers erbij op 5e Zwarte Dennentocht

Vandaag stond de door SWOS georganiseerde 42km lange Zwarte Dennen wandeltocht rond de Staphorster Boswachterij op het programma. Start en finish waren bij Eetcafé Het Vergulde Ros in Halfweg (gemeente Staphorst). Voor het eerste lustrum van de in 2005 opgerichte Stichting Wandel Organisatie Staphorst (SWOS) liep de route langs landgoed Dickninge, via De Wijk en IJhorst naar de Zwarte dennen, waar bij de kiosk aan de speelvijver een eerste stop was ingericht na 13,24km.

Elk pad in de boswachterij werd vervolgens verkend, waarna we aan de de Staphorster zijde een stuk langs de spoorlijn Meppel-Zwolle liepen. Via de Dekkersweg voerde de route naar Punthorst, waar na 22,98km een tweede stop bij Stiso isolatiewerken was ingericht met koffie (inclusief gratis refill, erg goed!). De grote groep wandelaars van de vroege ochtend liep – zoals gebruikelijk – vooral de 25km route. 53 mensen liepen de 42km, waarvan ik als 40e gestart was, maar bij de 2e stop op de 24e positie liep (zonder overigens gelijk met de andere 52 anderen gestart te zijn).

Ook buiten het bos aan de zuidzijde van de gemeente Staphorst was genoeg te zien en te lopen. Vervolgens weer via-via- naar de vijver en kiosk voor de 3e controlepost op 33,54km. Het mooie weer maakte even plaats voor regen en hagel, de meegebrachte regenjas kon dus aan. Via de villa’s in IJhorst voerde de route terug naar Halfweg. De laatste paar kilometer door en langs weilanden waren met de drassige ondergrond géén pretje meer voor de vermoeide voeten.

Al met al na 7u en 10 minuten bij Het Vergulde Ros waar de finish na 42 kilometer wachtte. 3 weken geleden kostte me de 41 kilometer 7u en 20 minuten, maar heb ik ook wat langer gepauzeerd. Ik merk duidelijk dat vaker 30+ kilometer lopen duidelijk bijdraagt aan conditie; vandaag liep weer makkelijker dan de vorige keer. Met dank overigens aan de muzikale omlijsting via meegebrachte MP3’s van Nevarraka (3 albums), Andy HunterColour, Esterlyn en nog een beetje Schiller – Atemlos. Op Swos.nu staat een overzicht hoeveel lopers er waar vandaan kwamen en welke afstand ze liepen, plus foto’s van anderen van de tocht.

Volgende week weer 40 kilometers

Over een week kan ik een thuiswedstrijd spelen: de 26e editie van de door Vrolijk Voorwaarts georganiseerde jaarlijkse Reestdaltocht van 40 kilometer vanaf MFC Het Trefpunt aan de Meppelerweg in Balkbrug wacht dan. Ook andere afstanden zijn mogelijk.

Tip voor zondagmiddag 28 maart: wil je zondagmiddag al wandelend genieten van het mooie Reestdal en bijdragen aan de bouw van een school in India, kom dan wandelen voor Asara. 5, 10 en 15 kilometer is mogelijk en startpunt is camping Het Reestdal aan De Haar 5, net buiten Balkbrug.