Transatlantic – The Whirlwind

      1 Comment on Transatlantic – The Whirlwind

Transatlantic-TheWhirlwindBegin vorig decennium gold Transatlantic als een all-star united progrock fenomeen, bestaande uit het kwartet Neal Morse (zang, toetsen, gitaar; Spock’s Beard), Roine Stolt (gitaar, percussie, toetsen; Flower Kings), Mike Portnoy (drums; Dream Theater) en Pete Trewavas (bas, zang; Marillion). Toen Neal Morse in 2002 zowel de met zijn broer Alan opgerichte band Spock’s Beard als Transatlantic verliet om zich als christen beter te kunnen ontplooien in een solo-carrière, verscheen in 2003 nog wel de in 013 Tilburg opgenomen Live In Europe DVD. Na 7 jaar, in 2009, kwam het viertal weer bij elkaar. Morse gaf aan, dat het ‘goed voelde’ weer iets te doen als Transatlantic. De dubbelCD The Whirlwind is het resultaat. Schijf 1 bevat het 12-delige epic der epics (terminologie Morse) The Whirlwind, dat van Overture tot aan Dancing With Eternal Glory bijna 78 minuten tempowisselingen, solo’s op gitaar, toetsen, bas en drums en allerlei melodielijnen uit je speakers stormt. De heren zijn niet vergeten te zingen en textueel is er diepgang zonder aanvankelijk te prekerig over te komen. Illustratief zijn frasen als “But listen through the wind you’ll hear him now. Working wonders though we know not how. Before we’re raised up he’s got to break us down.” (On The Prowl) en “This world is not our home. You can live like a rollin’ stone. But you cannot escape with your life. We seek a city on fire. With the trust of a child’s desire. We will cross that bridge and enter into life…real life.” (Rose Colored Glasses). In deel 12 blijkt er in het oog van de wervelwind toch Iemand die redt, een koninkrijk heeft, ons uitnodigt Hem te zoeken. Wel opvallend hoog gospel gehalte voor een band die naar mijn weten buiten Neal Morse om niet zoveel met het christelijk geloof heeft. Aan de andere kant verbindt de groep wel de naam Transatlantic aan wat voor de meer kritisch ingestelden ook als een volgend Morse album kan doorgaan. Voor de rest strak gespeelde topmuziek, uit de studio, her en der ietwat ingehouden.

Na deze lange zit op schijf heeft schijf 2 van de special edition ander materiaal voor je in petto. Het 10 minuten durende Spinning met Beatlesque samenzang is een gezamenlijk geschreven nummer. Lenny Johnson is door Stolt geschreven, terwijl Morse met Trewavas For Such A Time pende. Van Trewavas is Lending A Hand. Dan volgen covers van GenesisThe Return of The Giant Hogweed, Procol Harum‘s A Salty Dog, America‘s I Need You en Santana‘s Soul Sacrifice. De dubbelaar is een aantrekkelijk opstapje naar Transatlantic’s concert in 013 Tilburg op 20 mei aanstaande.