Social address books: Plaxo en Flowtown

Plaxo

Image representing Plaxo as depicted in CrunchBase
Image via CrunchBase

Trouwe gebruikers van Plaxo is het misschien al opgevallen: er worden regelmatig wijzigingen doorgevoerd in de steeds witter wordende user interface, de tabbladen en nu ook het adresboek. Plaxo wil af van het FriendFeed imago (activity stream, bij Plaxo Pulse, alweer actief sinds 2007, als kernfunctie) en de visie voor een “echt slim (en sociaal intelligent) adresboek” in 2010 realiseren. Er wordt meteen een nieuwe pagina weergegeven, waarop je supersnel alle relevante informatie over een contactpersoon vindt. Nog tijdens het typen wordt je informatie aangeboden , het aantal ‘hits’ visueel geactualiseerd en je profiteert van een flink hogere snelheid, vooral als je een groot adresboek hebt.

Naast het bladeren op achternaam, of het opzoeken van een specifieke contactpersoon, kun je je contactpersonen in groepen indelen. Het opzetten van een groep, het toevoegen van contactpersonen en het sturen van groepsmailtjes is heel eenvoudig. Je kunt contactpersonen bij meerdere groepen indelen, bijvoorbeeld als een van je vrienden zowel een zakenrelatie is als een tennispartner.

Je kunt contactpersonen tot favoriet ‘sterren’. Je kunt deze dan rechtstreeks vanaf de voorpagina van je online adresboek openen. Als je contactpersonen hebt geïmporteerd vanuit GMail, zul je zien dat je GMail-“topcontactpersonen” al favoriet zijn gemaakt.

In deze versie is het nog niet mogelijk wijzigingen te accepteren/negeren en om de wijzigingsgeschiedenis van een contactpersoon te bekijken. Deze ontbrekende functies hoopt Plaxo in een volgende release weer op te nemen. Natuurlijk kun je ook nog steeds de “klassieke” versie van het adresboek gebruiken.

Pulse wordt Stream en zal in toekomstige versies van het adresboek worden gebruikt om je de allernieuwste informatie aan te bieden op het moment dat je contact met iemand wilt opnemen (of als iemand contact opneemt met jou). Foutvrij is de update nog niet. Waar je op de startpagina een overzicht ziet van aankomende verjaardagen van contactpersonen, inclusief de status van e-card te sturen/gepland/verstuurd, presenteert het adresboek de verjaardagen alsof ze helemaal nieuw zijn voor je, en verleid wordt opnieuw e-cards te sturen. Ook de De-duper functie om duplicaten uit je adresboek of kalender te verwijderen, staat nog los van het nieuwe adresboek.

Flowtown

Vorige week kreeg ik een uitnodiging om als early adopter Flowtown uit te proberen. Turn an email address into a social profile is de tagline, en dat is de basisfunctie. Door handmatig of geïmporteerde e-mailadressen los te laten op online social networks of API’s voor social profile information, wordt snel in beeld gebracht wie de persoon achter het e-mailadres is. De presentatie is wat beperkter dan met Gist, maar een profielkaartje toont toch wel Geslacht, leeftijdsgroep en locatie, werkgever/baan, invloed op Twitter (dankzij Klout) en gevonden social network profielen. Uiteraard heb ik mijn eigen e-mailadres ook als testgeval gebruikt. Locatie en occupation komen duidelijk van LinkedIN, de social network profielen is een beperkte set van alle online beschikbare profielen.

FlowTown profile Henk-Jan van der KlisWaarom FlowTown me heeft hernoemd naar Van Klis, weet ik niet. Buggy is het wel. Ook de onmogelijkheid om een account aan te maken met bedrijfsnaam Capgemini (already taken) stoort. Gelukkig was nog geen andere early adopter op de bedrijfsnaam Capgemini Nederland BV ingelogd, maar één persoon per werkgever kan natuurlijk niet!

Het verdienmodel van FlowTown zit in de positionering als e-mail marketing campagne tool. Prijsstelling hangt dan af van het aantal geïmporteerde e-mailadressen en verzonden e-mails. Door selecties te maken van de profielgegevens achter de e-mailadressen in portefeuille kun je een doelgroep aanschrijven. In de Terms of Use waarschuwt FlowTown natuurlijk voor misbruik en spamming, controleren lijkt me lastiger.

Hieronder een demonstratie van FlowTown. Voor mijzelf biedt FlowTown geen toegevoegde waarde, wellicht voor MKB’s wel. Voorzieningen voor beëindigen van het account zijn er niet. Na de gratis beta periode maar stoppen met rondneuzen.

Normal 0 21 false false false NL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 <!–[if gte mso 10]>

Als je de afgelopen weken Plaxo.com hebt bezocht, is je waarschijnlijk een aantal wijzigingen opgevallen. Wij hebben onze homepage en tabbladen geüpdatet, zodat je je online adresboek nog sneller kunt openen.

Deze wijzigingen zijn doorgevoerd naar aanleiding van allerlei feedback van onze trouwste leden. Ze vormen de kick-off van onze inspanningen om in 2010 onze visie – “een echt slim (en sociaal intelligent) adresboek” – gestalte te geven. Vandaag zetten wij nog een stap voorwaarts met een nieuw ontworpen online adresboek, dat de basis vormt van onze visie.

Bekijk je adresboek

Klik op Plaxo.com op het tabblad Adresboek. Er wordt meteen een nieuwe pagina weergegeven, waarop je supersnel alle relevante informatie over een contactpersoon vindt. Nog tijdens het typen wordt je informatie aangeboden en je profiteert van een flink hogere snelheid, vooral als je een groot adresboek hebt.

Natuurlijk neemt de stream met tal van internetactiviteiten die wij in 2007 introduceerden onder de merknaam “Pulse”, nog steeds een belangrijke plaats in (als tabblad op onze homepage), alleen heet deze vanaf nu simpelweg “Stream”. In toekomstige versies van het adresboek zal deze stream worden gebruikt om je de allernieuwste informatie aan te bieden op het moment dat je contact met iemand wilt opnemen (of als iemand contact opneemt met jou).

Wij hopen dat je zult genieten van deze eerste stappen, en natuurlijk ook van de stappen die binnenkort zullen volgen. Zoals altijd zijn we heel geïnteresseerd in je feedback én in je wensen voor de functionaliteit van toekomstige versies!