Social address books: Outlook Social Connector met LinkedIn for Outlook

Image representing LinkedIn as depicted in Cru...
Image via CrunchBase

Op 17 februari bracht Microsoft als resultaat van de samenwerking met LinkedIN de LinkedIN for Outlook toepassing voor de Outlook Social Connector uit. Waar een aantal bloggers meldde, dat dit alleen interessant is voor gebruikers van de Outlook 2010 beta versie (zelfs de MSDN blog hintte daarop), is dat niet zo. Zowel de Outlook Social Connector als de LinkedIN for Outlook invoegtoepassing zijn ook voor Outlook 2003 en 2007 gemaakt. En dat is een slimme zet, want met deze 3 Outlook versies samen pak je wel een groter potentieel van je doelgroep dan alleen de beta-testers van de 2010 versie. Een demovideo laat kort de mogelijkheden zien. De praktijk is echter weerbarstiger dan de vele weblogs die ik alweer gezien heb die alleen het persbericht overkloppen en niet zelf aan het testen zijn geweest. De zoektocht op Google naar praktijkervaringen leverde bitter weinig op.

De belofte

  • Keep track of what your LinkedIn connections are working on and thinking about – See the latest activity for any LinkedIn connection who e-mails you right at the bottom of that e-mail. See who they are connecting with, the articles they are reading and sharing, and the questions they are asking and answering. If they have a Profile Photo, you’ll see that too.
  • Get the latest contact information for your professional connections – E-mail addresses, profile details, and photos from your LinkedIn connections will start appearing in an Outlook Contacts folder named “LinkedIn” – so now you’ll always have the latest contact information from LinkedIn close at hand. You’ll also be able to e-mail your LinkedIn connections by just typing their name into the Outlook “To:” box and letting Outlook fill-in the rest.
  • Grow your LinkedIn network with ease – Click the green “Add” icon next to any email sender to easily invite them to join your professional network on LinkedIn.

Daarmee kan de LinkedIn Outlook toolbar 2.7.1.1.206 die ik in Outlook 2007 gebruikte worden vervangen door het duo Outlook Social Connector en LinkedIn for Outlook die ik in de 2007 versie gebruikte. Later dit jaar zal Microsoft ondersteuning voor bijvoorbeeld Facebook en Myspace toevoegen.

De werkelijkheid

  • Na een soepele download en installatie verschijnt wel de people pane (die ik kende uit de test van Outlook 2010), maar niet de extra Contacts folder LinkedIn. Overigens is een extra contacts folder ongewenst. BlackBerry en ook veel andere mobieltjes synchroniseren alleen de standaard Contacts folder. LinkedIn Outlook toolbar heeft default ook de instelling met een aparte folder te willen werken, maar dat kun je bijstellen.
  • Een weergave van visitekaartjes met LinkedIn gegevens, zoals op CIO.com waarschijnlijk op basis van de 2010 versie heeft verkregen, mis ik in 2007.
  • Aan instelbaarheid van LinkedIN for Outlook is er niet veel te doen. Het enige is de wijze waarop contactgegevens bijgewerkt moeten worden vanuit je sociale netwerk. Graag met een prompt, omdat ik wil zien wat er aangepast wordt, zeker bij een testronde. Echter, na een dag heb ik geen enkele notificatie, terwijl in het LinkedIN toolbar for Outlook tijdperk er elke dag een handvol updates wacht. Ik twijfel dus of de synchronisatiefunctie wel echt werkt, of dat de beta nu alleen de activity stream in het people pane weet te krijgen.
  • Het intypen van een naam in het To-veld levert géén automatisch aangevulde naam van een contactpersoon uit het LinkedIn adresboek op.

Conclusie

  • Met alleen maar LinkedIn activity streams in een ruimte innemend people pane krijg je een slap aftreksel van Xobni, zoals ook recruitmentmatters.nl concludeert.
  • Inderdaad werkt de synchronisatie niet. Na verwijderen van zowel de LinkedIn for Outlook als Outlook Social Connector en herinstallatie van de 2.7.1.1.206 LinkedIN Outlook toolbar stonden 6 updates voor me klaar.
  • Nee, de vernieuwde LinkedIn & Outlook hulpmiddelen zorgen niet voor de verwezenlijking van een social address book, kortom een werkelijk bidirectioneel met sociale netwerken interactief adresboek, dat je productiviteit en relatiebeheer stimuleert.
Reblog this post [with Zemanta]