Rick Wakeman – The Six Wives of Henry VIII Live at Hampton Court Palace

Rick Wakeman The Six Wives of Henry VIIIHet debuutalbum van Yes toetsenist en solo-artiest Rick Wakeman The Six Wives of Henry VIII deed bij de totstandkoming in 1972 de platenbazen van Warner Bros versteld staan. Een hoofdrol voor synthesizers in een instrumentaal conceptalbum, dat ergens het midden hield tussen een rock opera en progressive rock, was ongekend! Ricks grote droom, het hele album nog eens in z’n geheel live uitvoeren, werd 37 jaar na het indienen van het verzoek daartoe ingewilligd. In mei 2009, bij de herdenking dat het alweer 500 jaar geleden is, dat Henry VIII de troon besteeg, werden kosten noch moeite gespaard om dit meesterwerk tweemaal live vóór het Hampton Court Palace uit te voeren. De blu-ray versie deze concertregistratie is een feest om naar te kijken en te luisteren. Naast de stereo en DTS mix is een DTS HD Master audio geluidsspoor beschikbaar en de beeldkwaliteit is top. Complimenten aan de licht- en geluidstechnici! Met zoon Adam Wakeman ook op toetsen, percussionist Ray Cooper (ik kende hem nog van Eric Clapton‘s 24 Nights project), het English Rock Ensemble met gitaristen Pete Rinaldi (Hot Leg, Anchorhead) en Dave Colquhoun, bassist Jonathan Joyce en drummer Tony Fernandez, het Orchestra Europe, gedirigeerd door Guy Protheroe (behoorlijk staat van dienst, bijvoorbeeld in het project ERA), het English Chamber Choir en Brian Blessed als inlevend verteller om de 6 vrouwen en hun echtgenoot aan het publiek voor te stellen: Catherine of Aragon, Kathryn Howard, Jane Seymour, Katherine Parr, Anne of Cleves en Anne Boleyn.

In de bonus feature Behind the scenes with Rick neemt hij je mee naar de oefensessies, de podiumbouw en de onvervalste Britse humor die het project kenmerkt. Er golden bij de live uitvoering geen beperkingen, zoals die ten tijde van de LP wel golden. Solo’s en destijds missende delen zijn volledig ingevoegd. Tevens is Defender of the Faith, het stuk over Henry VIII terug, daarvoor was op de LP-versie geen plek. Rick Wakeman hult zich tijdens het concert in uiteenlopende koningsmantels, speelt op zijn verzameling synthesizers, maar heeft ook toetsen verrassingen. In Anne Boleyn speelt hij een vleugel, in Jane Seymour gaat hij los op een kerkorgel, Op de slotnummers Tudeorock en Tudorture speelt hij met Adam beide op een keytar. De 60’er staat er onverschrokken bij, maar tovert veel fraais in dit glamrock meets progrock werk.

Van het concert is ook een DVD en 3-audio disc versie beschikbaar. Indrukken van het concert heeft videoproducent van de DVD/Blu-ray Eagle Rock op Youtube gezet: Catherine ParrKathryn Howard en Catherine Aragon.