3e tocht Winterkwartetwandeling rond Drents Wezup

Wezup zal bij weinigen spontaan een “ik weet waar dat ligt”-reactie geven. Toch al moeilijk naast Wesepe (Salland, tussen Deventer en Raalte) en Wezep (Gelderland, tussen Harderwijk en Zwolle), maar Wezup blijkt dus in Drenthe tussen Westerbork en Emmen te liggen. Het was vandaag de omgeving voor de 3e tocht in het Winterkwartet, het vervolg op de 2 weken geleden gelopen 20 kilometer rond Diever in het viertal winterwandelingen. Eerst had ik de Pannenkoekentocht in Holten willen lopen, maar Wezup was dichterbij en begon een half uur eerder.

Startpunt vanochtend vroeg voor de 30 kilometers was Hotel Hegen in het maar paar straten tellende dorpje.

Zoals gebruikelijk beginnen de wandelaars aan de langste afstanden het eerste, en zo was ik om 8.40u al de dorpsgrens gepasseerd. Onderweg naar de eerste rust op 11,2km in restaurant Wezuperbrug bij camping ‘t Kuierpadtien aan het Oranjekanaal waren onder meer de omgeving van de Pieterberg met monument Blick in den Stein voor initiatiefneemster Toos Goorhuis-Tjalsma in boswachterij Sleenerzand en het Orvelterveld te bewonderen.

Na een welverdiend kopje koffie ging de wandeling verder richting Zweeloo om bij het Drents onderonsje, de Kielse Kei en de natuurkunstwerken uit de Overleven 2009 serie foto’s te kunnen maken. De lus eindigde weer bij ‘t Kuierpadtien en het restaurant aan het Oranjekanaal om de meegebrachte boterhammen te eten. De laatste 13,6 kilometer voerden opnieuw over tot ijsbanen geworden bospaden, ontdooide stukken, soms een geasfalteerd fietspad en uiteindelijk een recht stuk op de Brugstraat terug naar Wezup. Daar klokte ik na 5 uur en 45 minuten de 30km af in hotel Hegen.

En zowaar, geen blaren vandaag! Dat geeft de burger moed. Over 2 weken staat de 4e tocht uit het winterkwartet vanaf Frederiksoord op de agenda. Let op: organiserend TIGO heeft een andere startlocatie op haar website staan dan wandel.nl (Wilhelminaoord). De keuze is dan 5, 10, 15, 25 of 40 kilometer. Ik zou eigenlijk als tussenstap 35 willen doen, maar het wordt dus gesmolten ijs en weder dienende 40.