Samenwerken los van plaats en soms tijd

Is verbondenheid in zakelijke context het mandaat voor 2010, zoals Harvard Business uitgevers Jeanne C Meister en Karie Willyerd onlangs stelden? Is het terecht dat Forrester stelt, dat Collaboration juist nu hot is? Gartner ziet voor 2010 Social Software als een Enterprise Reality, dus is het zo? Ik trek het samenwerken graag los van social software / collaboration software, omdat de nadruk bij dergelijke buzz words al snel op de software kant ligt. Social software is still software, stelde CMSWatch onlangs.

De grote bureaus zien graag dat je je Collaboration Strategy benchmarkt. En webloggers spelen daar graag op in met lijstjes, voorbeelden en tips met name in de sfeer van hulpmiddelen.
Robin Good presenteerde de Best Online Collaboration Tools 2009
– Belgian Cowboys kwam met 7 onmisbare netwerktools voor de werkvloer.
Joey Bernal houdt zijn lezers een hands-on, start-to-finish gids voor ‘business and IT decision-makers’ voor die waarde uit Web 2.0 en social networking technologie├źn willen halen.

De nadruk wat mij betreft liggen op het samen werken, het overbruggen van afstanden (plaats, tijd, cultuur). Naar elkaar luisteren, oefenen in het voeren van conference of video calls door het vaak te doen en van missers te leren.
De sociale cohesie die je opbouwt door fysiek bij elkaar te zitten op een afdeling of in een projectruimte, zul je moeten opbouwen door elkaar op te zoeken. Dat betekent dus in plaats van ping-pongen van e-mails of ouderwets ‘over de muur gooien’ elkaar ontmoeten, bellen, instant berichten uitwisselen. Het houdt evengoed in dat je elkaar wilt leren kennen, inclusief achtergronden, hobbies, familieleven, humor, lief & leed. Omgaan met elkaar dus.

Andere pogingen, zoals collega’s met wat hardware en software ‘het bos insturen’, of zonder processturing en interventie ‘bij elkaar zetten van mensen’ zijn gedoemd te mislukken. Achteraf weten we het allemaal in leerpunten te vatten: communicatie, draagvlak, voeling met de buitenwereld, het letten op elkaars belangen en niet alleen dat van jezelf. Hoog tijd om het geleerde in de praktijk te brengen. Waarom niet meteen in het nieuwe jaar?