Owl City – Ocean Eyes Deluxe Edition

Owl City Ocean Eyes Deluxe EditionOwl City, het muzikale alter ego van Adam Young, zag zijn Fireflies single van het wereldwijd gedistribueerde Ocean Eyes overal #1 worden. De opvolger van de EP Of June (2007) en Maybe I’m Dreaming (2008) is 26 januari 2010 door Universal Republic in een Deluxe Edition uitgebracht, met een tweede schijf ten opzichte van de in juli 2009 verschenen reguliere versie: een teaser of hebbeding rond de tourrnee. Als het geluid van Fireflies als vertrekpunt neemt, zul je op Ocean Eyes veel zelfde arrangementen tegenkomen, met dezelfde catchy hooks in een poging de perfecte synthpop songs te maken. Denk aan Hello Seattle, The Saltwater Room en On The Wing. M’n kinderen verwarren ze al met Fireflies. Young heeft genoeg onderscheidend vermogen ten opzichte van kanjers als Joy Electric, The Echoing Green en Parralox. Zelf zegt Young beïnvloed te zijn door Imogen Heap, Relient K, Boards of Canada en Armin van Buuren. Ik zou het niet willen ontkennen. Met The Bird & The Worm en ook in The Saltwater Room wordt de akoestisch gitaar als basis genomen, een lichtvoetig ta-ta-da meezingertje. Op opener Cave In en in The Bird & The Worm zingt producer en medechristen Matthew Thiessen (zanger van poppunkband Relient K) mee. De arpeggio’s en de uitnodiging voor de dansvloer in Umbrella Beach is een schreeuw om remixes. Oei, wat zit dit al dicht tegen eurodance aan!

Dental Care neemt je in danspasjes mee naar de tandarts en zoals naar vuurvliegjes kun je ook staren naar Meteor Shower. The Tip Of The Iceberg wisselt tussen Imogen Heap en danceable (een hint naar voorliefde Van Buuren?), heel apart. Vanilla Twilight is de volgende single, en terecht. Afsluiter Tidal Wave (“I was given grace and love, I was blind but now I can see, cause I found a new hope from above, and courage swept over me.”) tovert opnieuw Thiessen achter de microfoon.

Op disc 2 7 extra nummers. Hot Air Balloon, een met akoestisch gitaar gedreven popsong. Butterfly Wings met lichte drum’n bass invloeden (als ik een regendruppel ben, wil je dan de stormwind zijn?). Och, en dan de harmonica en onmiskenbare Relient K funpunk dat meegespeeld heeft in de productie van Rugs from Me to You. Na anderhalve minuut plezier is er het puntige Sunburn met gedachten aan een leuke meid (she gave me a heart attack, because she looks so adorable). De bijna 6 minuten tellende dance mix van Hello Seattle klinkt goed. Zwoel wordt de ballad If My Heart Was a House ingezet (alsof je een Michael W. Smith CD opzet). Met de dansbare eurosynthpop song Strawberry Avalanche als toetje is Deluxe Edition de paar euro’s meer best waard.