Microsoft Office 2010 beta op de testbank

In augustus heb ik in drie delen de technical preview van Microsoft Office 2010 voor je getest en besproken. Toen de Office 2010 beta verscheen, heb ik die geïnstalleerd op de Windows XP Home desktop waar de kinderen op spelen, hun typeles doen en de e-mail bekijken.
De bekende onderdelen ga ik niet opnieuw langs, wel wil ik de nieuwe opties ten opzichte van de technical preview belichten.

Outlook 2010 quick stepsWat me nu in Outlook opviel, was de mogelijkheid om Quick Steps te kiezen op e-mail berichten. Voor dergelijke handige acties zou je in eerdere Outlook versies zelf een knop definiëren en coderen. Nu zijn er dus diverse out-of-the-box beschikbaar. Eentje die wel heel erg Amerikaans aandoet, is Forward to manager. Die optie staat ook in de grote knoppenbalk bovenaan je scherm. Cultuur met die van ons verschilt overduidelijk. Ik die knop snel willen verbergen. Ten opzichte van de 2007 versie is de Inbox herkenbaar. Voor de zakelijke omgeving is het kunnen previewen van meerdere agenda’s tegelijk vernieuwd, evenals het kunnen omgaan met meerdere Exchange accounts.

Outlook Social Connector

De Outlook Social Connector (OSC) werd bij de beta flink gepusht, howel het echt een belofte voor de toekomst is. Op dit moment is het enige beschikbare sociale netwerk SharePoint. Vanaf volgend jaar, en zeker als ontwikkelaars bij belangstellende netwerken hun informatie richting Outlook hebben ontsloten, ontstaat een People Pane, vergelijkbaar met de functionaliteit van Xobni.

Denk dan aan de bundeling van contacthistorie, het bekijken van zijn/haar RSS feed, afspraken met hem/haar, profielfoto en dergelijke. Er wordt geschermd met het direct kunnen e-mailen van je LinkedIn contacten vanuit het To-veld. Maar met de LinkedIn toolbar voor Outlook zijn je LinkedIn contactpersonen altijd gesynchroniseerd met je Outlook contactpersonen, dus ik zie de toegevoegde waarde niet.

Wat me verder opviel, was dat een schermresolutie van 1024*768 tegenwoordig onvoldoende is om de diverse panes van Outlook (folders, messages, preview, to-do) leesbaar te herbergen. Natuurlijk kun je panes verbergen en knoppenbalken kleiner maken, maar daarmee gaat ook het bedieningsgemak in de achteruit.
In de beta versie gaat het toevoegen van nieuwe RSS feeds ook nog niet van harte. Feeds uit de Common Feed List, ook zo’n Microsoft oplossing die feeds uit Internet Explorer, Outlook en andere producten in sync houdt, konden niet worden toegevoegd. Ook het toevoegen bij de account gegevens ging niet goed. Wel goed ging het toevoegen direct in de RSS feeds folder.

Share Word documentsWord, Access en Excel hebben ten opzichte van de 2007 versie niet veel gewonnen, dat merkte ik bij de Technical Preview ook al. Rond het delen van documenten is er wel veel mogelijk: van als PDF versturen (zonder aparte hulpprogramma’s), posten naar een weblog of internet fax, of opslaan op Skydrive, Microsofts cloud opslag oplossing voor consumenten.

Je ziet deze opties in de zogenaamde Backstage view, dat in plaats van de File menu-optie is gekomen. Deze zat in Word, Excel en Access al onder de Office button in de 2007 ribbon UI. Outlook 2007 had nog een 2003-like interface. Die is dus nu ook in ribbon-stijl.

De release van de productieversie van Office 2010 zou nu op juni 2010 staan. Is de 2007 versie je vertrekpunt, is de overstap makkelijk, anders zou ik echt een aanvullende cursus of een handboek aanraden om alle nieuwe indelingen en mogelijkheden effectief en efficiënt te benutten. Want wat voor de één als intuïtief overkomt, is voor de ander een waar doolhof. Zeker de fans van alles via menukeuzes kunnen vinden, moeten wennen aan de Ribbon interface.