Gereedschapskist mee 2010 in

      4 Comments on Gereedschapskist mee 2010 in
workbench
Image by ladyada via Flickr

Hoe je ‘gelukkig nieuwjaar’ in praktische zin werkelijkheid kunt maken, hoop ik je met een blik in mijn gereedschapskist voor m’n werk en hobbies duidelijk te maken. Mijn persoonlijke set aan lifehacks, de blijvertjes van 2009 na testen en schiften van veel (tijdelijke) oplossingen.

Getting things done

 • één applicatie voor takenbeheer, in mijn geval MS Outlook met synchronisatie van/naar de BlackBerry.
 • categorieën, zoals voor schifting van !Next en !Someday, maar ook de onderhanden projecten in zowel MS Outlook taken als op de BlackBerry

Relatiebeheer

 • LinkedIN Outlook voor synchronisatie van LinkedIN netwerk updates met het Outlook adresboek en daarmee synchronisatie naar het BlackBerry adresboek.
 • Plaxo Outlook voor bijwerken van updates van contactgegevens in het Plaxo netwerk in Outlook adresboek en daarmee synchronisatie naar het BlackBerry adresboek.
 • Consequent koppelen van nieuwe real-life relaties door ze op LinkedIN en Plaxo (belangrijker dan Twitter, Facebook en Hyves, maar als ze dat ook willen, prima) te koppelen en hun contactgegevens op te nemen in het Outlook adresboek.
 • Consequent relaties feliciteren met hun verjaardag. Plaxo Premium account is z’n €42,95 per jaar waard voor zowel de synchronisatiefuncties (Outlook, Live, Gmail, Yahoo, Windows Mobile), het online kunnen opslaan van meer dan 1.000 contactpersonen, als de enorme verzameling e-cards. Plaxo vertelt evenals Outlook wie wanneer jarig is. Op Plaxo kun je de verzending van een felicitatiekaartje inplannen, zodat je het excuus ‘verjaardag vergeten’ niet meer nodig hebt. Een felicitatie met een persoonlijke noot levert vaak reacties en hernieuwde contacten op.

Op de hoogte blijven van nieuws

 • Google Reader op je mobiel: schone interface, nadruk op het koppensnellen. Alleen de interessante berichten van een ster voorzien (later lezen) of delen via Google Shared items. Handige tips om meer uit Google Reader te halen helpen je verder.
 • Feedly in de Firefox of Google Chrome browser op de desktop/laptop. Feedly is bidirectioneel gesynchroniseerd met Google Reader, maar heeft een nog schonere interface, biedt betere integratie met gesuggereerde gerelateerde berichten, Twitter en Youtube. Ik kan er nog sneller dan met Google Reader informatiestromen mee filteren.
 • Niet bang zijn om je te abonneren op een RSS feed, maar nog minder om je uit te schrijven van een niet zo interessant gebleken feed.
 • Ontdubbelen van informatiestromen. Als je bijvoorbeeld Mashable interessant vindt, kies dan òf voor de RSS feed òf Twitter, maar niet beide, laat staan daarnaast nog hun Facebook feed, website of andere duplicaten.
 • Als traditionele krant lees ik nog de met de buren gedeelde Stentor – Vechtdaleditie. Het weekendplus abonnement op de Volkskrant heeft inmiddels volledig plaatsgemaakt voor een Volkskrant Direct, kortom internet-only abonnement.

Bookmarks / favorieten

 • Delicious. Toegankelijk vanaf elke computer en ook vanaf de BlackBerry met de Genicious app. Vooral géén favorietenlijsten meer aanleggen in je browser zelf.

Status updates / microblogging

 • Ping.fm als MSN / Gtalk buddy om bij voorkeur vanaf de BlackBerry eenmaal daags multi-platform updates te sturen en de bezoekers van de platformen als Facebook, Hyves, Identica, FriendFeed en Plaxo niet te overvoeren met updates.
 • Mixero op de desktop/laptop als Twitter client; ÜberTwitter of een andere client op de BlackBerry om regelmatig te twitteren. Twitteren is géén verplichting en werk of andere activiteiten gaan bij voorkeur vóór het domweg posten van alles wat je opvalt, mee- of tegenzit.
 • Yammer voor het microbloggen met Capgemini collega’s. De Yammerfox add-in voor Firefox verbergt de applicatie tot een notificatie icoon rechtsonderin de browser. Yammer gebruik ik alleen als ik echt wat te vragen/beantwoorden heb en is géén substituut voor het openbare Twitter. Ook met crossposting (Twitter berichten op de Yammer timeline laten plaatsen) ben ik erg zuinig.

Networking

 • Eigenlijk is de term sociale netwerken als je het over mensen hebt, wat dubbelop, niet?
 • Ik heb het aantal sociale netwerken waarop ik echt actief ben het laatste jaar beperkt. Wat me verder helpt is het verzamelen van status updates, vriendenverzoeken, notificaties van nieuwe contacten, weglopers en volgelingen, maar ook e-mail uit tegenwoordig bijna obsolete mailboxes bij Yahoo! en Live in Nutshellmail.

Woon-werkverkeer

 • Als het qua reistijd uit kan met het openbaar vervoer, anders auto. De NS Businesscard wordt alweer maanden diverse keren per week gebruikt.
 • Gebruik de P+R voorzieningen om bijvoorbeeld in Amsterdam voor €6 parkeren + OV per dag te regelen.
 • Benut mogelijkheden om thuis te werken. Als je de kans hebt: zelf regelen en organiseren, niet afwachten of lief gaan vragen.

Foto’s

 • Digitale fotografie levert een stortvloed aan foto’s op. Mijn Pro account op Flickr ($25 per jaar) is z’n geld meer dan waar. Uitzonderingen daargelaten plaats ik er alle foto’s, voorzie ze van geotags, tags en beschrijvingen. Niet alleen als lifestream interessant, maar ook als uithangbord voor nieuwe contacten, online archief en bron voor afbeeldingen in blog posts.
Reblog this post [with Zemanta]