e-books en e-readers aan verdere opmars bezig

Eind vorig jaar heb ik diverse e-book readers voor je op een rijtje gezet. Sindsdien zijn er weer diverse nieuwe modellen uitgekomen. E-books zijn booming, de Amazon Kindle store heeft nu 410.000 titels. Voor elke 10 fysieke exemplaren van een boektitel verkoopt de retailer er 6 Kindle edities als beide edities beschikbaar zijn, zo verklaarde Amazon gisteren bij de Q4 2009 cijfers. Sony Nederland verkocht in 2009 maar liefst 56.000 e-readers.

Internationale versie Amazon Kindle DX

Voor €340 kun je de Kindle DX bemachtigen. Deze heeft een 9,7″ scherm, fors groter dan de eerste twee versies van de Kindle die met een 6″-scherm waren uitgerust. De DX heeft een resolutie van 1200×824 pixels en kan 16 grijstinten weergeven. Zonder wifi, maar dankzij overeenkomsten van Amazon met telecomproviders ‘gratis’ boeken downloaden via 3g-, edge- of gsm-netwerken.

iPad met iBooks

iBooks is Apple’s native app op de eind januari geïntroduceerde Apple iPad om boeken te kopen en te lezen. Het initiatief wordt ondersteund door grote uitgevers als Penguin, Simon and Schuster, HarperCollins, Macmillian en Hachette. Anders dan de eInk en grijstinten gooit iBooks het pixel-based kleuren extra features in de strijd als het wisselen van font en lettergrootte. De iBookstore is de bijbehorende boekwinkel. Later zal dit geïntegreerd worden in iTunes. Positief onderscheidend is de ondersteuning van ePub, negatief is het gebrek om aantekeningen te maken. De iPad is met $499 behoorlijk duurder dan de Kindle en de Kindle DX. Mashable bracht nog wat andere verschillen in kaart.

iRiver e-reader is een ultradunne e-reader met een volledig QWERTY-toetsenbord, een koptelefoonaansluiting en ingebouwde speaker. De iRiver heeft een agenda en een voicerecorder (mp3) functie, een intern geheugen van 2GB (uitbreidbaar met een SD-kaart). Het scherm is 6″ en gebruikt 8 grijstinten in een 800*600 resolutie. Bestandstypen die op de e-reader gelezen kunnen worden zijn: ePub, PDF, TXT, DOC, PPT, XLS, ZIP(JPEG, BMP, GIF). De batterij gaat ongeveer 7.000 pagina’s mee. Voor €239 is ‘ie voor jou bij bijvoorbeeld Selexyz.