Jan Leyers – De weg naar Mekka

Jan Leyens De weg naar MekkaJan Leyers, Vlaams muzikant, filosoof en tv-maker was al eerder door het midden-Oosten getrokken voor De schaduw van het kruis. De weg naar Mekka, waarvan een tiendelige tv-serie op het Belgische Canvas in najaar 2007 werd vertoond, is ook in boekvorm verschenen. Leyers start met zijn team in het Spaanse Córdoba, ooit de hoofdstad van Moors Spanje (de mosselmannen). Via Marokka, Algerije, Egypte, Jordanië, Jeruzalem en de westelijke Jordaanoever, Libanon, Syrië, Turkije, Iran leidt de weg naar Saudie-Arabië. Het team interviewt veel moslims, maar ook joden en christenen over het leven in de moslimwereld, de invloed van de Islam op het dagelijks leven, het al dan niet samenleven met andersgelovigen, politiek, economie en onderwijs. Over de rolverdeling man-vrouw, vrij of gedwongen huwelijk, monogamie, polygamie, armoede en rijkdom. Het boek moet het – anders dan een televisieserie- natuurlijk meer van woord dan beeld hebben, maar ook de woordkunst verstaat Leyers. Slechts sporadisch zijn typisch Vlaamse uitdrukkingen te vinden, voor de rest leest het als Hollander zeer gemakkelijk. Boeiend is de rondreis, intrigerend de argumenten van geïnterviewden om in te stemmen met de opgedrongen cultuur, eigen overtuigingen, godsdienstige gevoelens of juist er kritische noten bij te plaatsen. Wel constateert Leyens, dat twijfel een schaars goed is. Geloofscrisis is (nog) geen openbaar islamitisch verschijnsel. Uiteindelijk aangekomen bij Mekka scheiden de wegen zich letterlijk en figuurlijk tussen moslims en niet-moslims.

Verbazingwekkend hoe bezoekjes gebracht konden worden aan het hoofd van de Moslimbroederschap, badhuizen, de omgeving van uranium verrijkingsinstallaties in Iran, een weduwe van een zelfmoordterrorist en schoolmeisjes. Complimenten voor het zo gebalanceerd mogelijk verkennen en ondergaan van de indrukken. Als metgezel is het boek van de Spaanse spion Domingo Badia y Leblich / Ali Bey die het begin 19e eeuw uiteindelijk wel gelukt is in de ka’aba in Mekka te komen. Als je weleens de Koran gelezen hebt, in het midden-Oosten of Noord-Afrika gereisd hebt, zul je veel herkennen. Het boek is uit, de dvd versie gereserveerd bij de bibliotheek.