Phil Wickham – Heaven & Earth

philwickhamheavenandearthNa zijn titelloze debuut (2006), Cannons (2007) is Heaven & Earth het zeer overtuigende vervolg. Eén van de inspiratiebronnen is Donald Miller’s Searching for God Knows What. De opener Eden grijpt daarop terug en verhaalt over de worsteling dat we het paradijs hebben moeten verlaten en gescheiden werden van God. Wickham verbindt hieraan de boodschap: weet waarvoor je geschapen bent. Coming Alive past in de lijn van Keane en Coldplay, pianorock, hoewel de piano hooks op Heaven & Earth niet meer op zichzelf staan. Strijkers en toetsenpartijen zorgen voor de opvulling. De titeltrack (“these are the lines we’re choosing to cross, between heaven and earth…”) laat de mens balanceren tussen hemel en aarde. Hoe graag je ook met je hoofd in de hemel bent, je voeten staan op de aarde. Krachtige rocksong die gevolgd wordt door The Time Is Now, waarin Phils melodielijnen nog het meest aan zijn signature songs als Divine Romance doen denken, hoewel het arrangement volstrekt anders is. De intro van Hold On doen even aan een dance track of een powerpop opener van Manic Drive denken, maar start door in een electropopsong. “Love is gonna make it alright, just hold on.” Safe, de eerste single, is een duet met MercyMe voorman Bart Millard en daar leent zich de song ook goed voor. I’ll Always Love You spint vanuit een synth melodie naar een pop/rock uitbarsting rond opnieuw het Heaven & Earth thema. In Your City (over het nieuwe Jeruzalem, de gelegenheid om onze Heiland echt ‘van aangezicht tot aangezicht’ te kunnen zien), de rocker Your Arrival laat je meegalmen, hoewel er een flink tempo in zit. Een akoestisch rustpunt is Because of Your Love (dat eerder op het fans-only live album Singalong) stond. Belletjes luiden de luisterballad Cielo (opnieuw een verwijzing naar de hemel) in. En, zoals een concept album betaamt, sluit Heaven Song ook akoestisch af (“Oh my God, I’ll be ready for You, I want to run on greener pastures, I want to dance on higher hills…my soul is getting restless for the place where I belong.”). Na wat eerste luisterbeurten ben ik steeds meer onder de indruk van Heaven & Earth als ‘wow’ album.