Gina Trapani – Upgrade Your Life

upgradeyourlifeGina Trapani (Lifehacker.com, webprogrammeur en technisch schrijver) heeft Upgrade Your Life (in het Nederlands met ondertitel Slimmer werken, slimmer leven, oorspronkelijke titel The Lifehacker Guide to Working Smarter, Faster, Better) met Lifehacking.nl, een portal op het gebied van productiviteitstips, zogenaamde ‘lifehacks’ (een door Danny O’Brien bedachte term) uitgebracht. Gratis als e-book en voor bijna €20 in gedrukte vorm. Een aantal typisch Amerikaanse hacks die in Nederland niet werken is geschrapt en zo’n 10-15% van dit boek bestaat uit bijdragen van de bloggers van Lifehacking.nl. In totaal worden 116 tips gegeven, waarbij de (omgang met de) computer het centrale thema vormt. Lees je wel eens vaker productiviteitstips of ben je een doorgewinterde computergebruiker, herken je veel tips, maar toch is een verzameling als deze verfrissend, en zullen ze voor minder efficiënt werkende mensen zeker eye-openers bevatten. De eerste serie tips betreffen e-mailbeheer, zoals Merlin Mann’s Inbox Zero, verkorten van responsecycli en het beantwoorden van taakverzoeken beantwoorden, voordat de taak is afgehandeld, het schrijven van effectieve e-mails en het aanleggen van search folders.
Ordenen van gegevens gaat over het reorganiseren van Mijn documenten, het zoeken en weer terugvinden van documenten (Google Desktop, Picasa, virtuele mappen, (inmiddels niet meer beschikbaar) TrueCrypt), genereren en bewaren van wachtwoorden (KeePass), het labelen van bladwijzers (Del.icio.us). Jezelf verleiden dingen te doen behandelt eerts David Allen‘s Getting Things Done en Merlin Mann, 43 Folders: Building a Smarter To-Do List gedachtengoed. Vervolgens komen tips voor effectief vergaderen en balans in je time management (spurt in de morgen, tijdbeperkingen en wekkers, Jerry Seinfeld‘s Don’t Break the Chain. Maak je hoofd leeg (slordig leegt in de hoofdstuktitel) met externe geheugensteunen, zoals to-do lijsten, een eigen wiki, het labelen van foto’s op Flickr, aantekeningen maken en inzetten van Remember the Milk.
Focus door installeren van LeechBlock,  het alleen maar op bepaalde tijden openen van de e-mail Inbox en het verdelen van programma’s over virtuele buraubladen. Vergeet ook niet het opruimen van het bureaublad, de mogelijkheid je fysiek terug te trekken en de boel thuis te ordenen. Stroomlijnen van vaak voorkomende taken behandelt diverse sneltoetsen en handige extensies van Firefox, agendabeheer en het inscannen van aantekeningen. Onder het kopje Automatiseren van terugkerende taken valt het maken van back-ups. Om altijd je data bij de hand te hebben zijn er tips voor het op afstand opslaan met webapplicaties (Google Docs, Zoho), opslag op een mobiel apparaat (met virtual Windows machine Downloadastro.com, Damn Small Linux, Puppy Linux of PortableApps) danwel het gebruiken van de thuis pc als server (Apache, VNC protocol, Logmein). Van het verzorgen van je laptop, energiebesparende instellingen tot het gebruik maken van opslagruimte bij Gmail als extra harde schijf. Nog meer webtips: geavanceerd zoeken op Google, conversiehulpmiddelen voor valuta, gewichten en temperaturen op Google, het volgen van RSS feeds, installeren van andere zoekmachines in je browser en uitbreiden van Firefox met handige hulpmiddelen. Maar ook het vinden van herbruikbare media en power user tips voor Internet Explorer en Firefox. Het hoofdstuk Verbeter je computer-overlevingstechnieken gaat in op het schonen van je pc van malware, virussen, het versnellen van het opstarten, schijfbeheer en het opzetten van een firewall. Nooit stilgestaan bij ReadyBoost, systeemherstelpunten of de ruimtevreters op je harde schijf? Upgrade your life bewijst z’n nut opnieuw. Het boek eindigt met tips over het delen van bestanden en computers.

Een aantal tips, zoals email forwarding van Yahoo! Mail en Live Mail zijn ronduit verouderd. Op de website (NL) en website (EN) behorende bij dit boek, vindt u updates van beschreven hacks, extra informatie en zelfs tips en trucs die niet in het boek terecht zijn gekomen.