The Letter Black – Breaking The Silence

The Letter Black die sinds 2006 als Breaking the Silence door het leven ging, bracht eerder independent met Travis Wyrick (P.O.D., Pillar, Disciple) eerste opnamen uit. Helaas bleek er al een andere band Breaking The Silence te heten, en dat is niet handig voor de promotie. De band hernoemde zich naar The Letter Black, werd de jongste aanwinst van Tooth & Nail en bracht in september de (ja nog eenmaal die naam) Breaking The Silence 6 song EP uit. Female fronted rockbands als Fireflight en HB mag je in gedachten houden als je Sarah Anthony, haar echtgenoot en gitarist Mark, bassist Matt Beal, drummer Mat Slagle en gitarist Perry Johnson voor wilt stellen. Producer Toby Wright (Alice In Chains, Korn, 3 Doors Down) deed in Seattle z’n best om de niet gepolijste, op levenservaringen gebaseerde songs aan de recorder toe te vertrouwen. Mark Anthony deelt over de fouten uit het verleden die als les voor het heden mogen dienen. Het zestal gaat dit najaar touren met Skillet, Hawk Nelson en Decyfer Down. Waar opener Moving On nog rechttoe-rechtaan rockt, Hanging On By A Thread in metal outfit zit (goede samenzang met de heren), introduceren strijkers het rustiger mid-tempo Best of Me (denk aan de mid-tempo songs van Krystal Meyers). In Collapse klinken Sarah’s vocalen wat wiebelig en over-the-top dramatisch, en ook het rollende Away From Me heeft daar wat last van. Heftige riffs op Perfect sluiten het zestal krachtig af en daarmee ben je de kritiek alweer vergeten, de repeat-knop niet.