HB – Can You Road? (dvd)

      No Comments on HB – Can You Road? (dvd)

 De Finse rock / symfonische metal band HB heeft met Can You Road? een tweeledig doel gediend. De dvd bevat een volledig live concert voor 11.000 mensen tijdens het Maata Näkyvissä Festival in Turkuhalli van 16 november 2006, compleet met 11-koppig strijkersensemble rond hun songs van Uskon Puolesta (2004) en Enne (2006). Vuurwerk, prima belichting en een lekkere geluidsmix waardoor je voor je gehoor midden in het publiek staat. Verder een hele serie extra’s, zoals de geschiedenis van de band, fotoalbums, impressies van eerdere live optredens, oefensessies, de trailer voor de dvd en achtergronden. Van nuchtere persoonlijke portretjes als “Hallo, ik ben Johanna, de zangeres van HB en ik ben blond”, een lijst met ongelukken die met de verschillende tourbussen gebeurd zijn en beelden van optredens in allerlei uithoeken van Finland. In wisselende samenstellingen, groeiende muzikale en vocale kwaliteit en ook de haarlengte zie je de in 2002 in Forssa als jeugdband rond zangeres Johanna Aaltonen en gitarist / componist Antti Niskala zich ontwikkelen naar een band die bijvoorbeeld de Finse top-40 en het hoofdpodium van Xnoizz Flevo Festival 2009 waardig is. Nu ik eerst de Engelstalige versie van Enne, het in 2008 uitgebrachte Frozen Inside heb gekocht, is het teruglezen van de wat recht-toe-rechtaan Engelse ondertitels bij de Finse liedjes in het Turkuhalli concert, apart. Vanaf Herralle Kiitos (God Has All Glory) en Kunnia (Ambition) naar Valvokaa (Be Aware) en het niet zonder Engelse equivalent stampende Vain Yksi Mahdollisuus . Tijdens de ballad Uskon Siemen (Holy Secret) zwaait het publiek met de mobieltjes als 21e eeuwse versie van de aanstekers. Alle ruimte voor gitaar- en drumsolo’s tijdens Himoa . Na het zwaar symfonische Hanki elämä (It Is Time) sluit Jeesus On Herra (Lovesong) af.