VNV Nation – Of Faith Power and Glory

Het Engels/Ierse synthpop duo Ronan Harris (composities, zang) en Mark Jackson (drums), beter bekend als VNV Nation streek dit voorjaar neer in Hamburg om hun nieuwe album Of Faith, Power and Glory . VNV (Victory not Vengeance) werkt sinds 1995 samen en haalt inspiratie uit de botsingen tussen moderne en klassieke Europese culturen. Zo klinkt de opener Pro Victoria orchestraal en Sentinal juist danceable electronica. Moddervette synth-loops begeleiden Tomorrow Never Comes . Voor The Great Divide geldt een rockgitaar en redelijk recht-toe-rechtaan 80’s rockritme de basis. Traag komt Ghost voorbij, waarna Art of Conflict een industrial insteek heeft. Nu is industrial niet echt mijn ‘ding’, dus past de skip naar In Defiance, een analog synth track a la Joy Electric . Verum Æternus (eeuwige waarhied), we blijven in de Latijnse titulatuur pakt andermaal orchestraal uit, OMD lijkt teruggevonden, om over te stappen in een 80’s sound. Dit soundscape zal het live goed doen met publiek! From My Hands is zowaar een pianoballd, waarna Where There Is Light opnieuw met rock eindigt. Songteksten gaan in op filosofie, literatuur, kunst, politiek en symbolen zonder enige ideologie specifiek te promoten. Zie Harris’ toelichting bij het album online . Geen gemakkelijk album, absoluut een groeiplaat, kortom er is menig luisterbeurt nodig om de diverse songs op waarde te schatten.