Stryper – Murder By Pride

      1 Comment on Stryper – Murder By Pride

Het na een lang en moeilijk ziekbed overlijden van 23 jaar lang vrouwlief Kyle Sweet was voor Michael geen reden om te stoppen met Stryper (By His stripes we are healed uit Jesaja 53 vers 5). Sterker, dit jaar gaan Michael en broer/drummer Robert Sweet , gitarist Oz Fox en bassist Tracy Ferrie (sinds 2004 bij Stryper, daarvoor actief voor Seraiah, Whitecross, Guardian, Rebecca St. James, Plumb, Sonic Flood en Strange Celebrity) hun 25-jarig bestaan vieren met een uitgebreide tour. Murder By Pride is na Reborn (2005) het tweede album na het controversiĆ«le en als (onnodige) cross-over bedoelde Against The Law (1990). Trots en de tegenhanger gebrokenheid staan centraal op het album. De strijd opgeven en alleen nog maar willen leven voor de Zoon (Eclipse for the Son), geluk moet je niet zoeken in een klavertje vier of eenhoorn (4 Leaf Clover) en het kruisigen van angsten (The Plan) zijn zo wat haakjes. Songwriting is gerijpt en is minder eenvoudige, mee te zingen frasen het publiek in slingeren. Vocaal staan de Sweets nog steeds hun mannetje, inclusief de hoge uithalen. En de muziek? Die blijft erg strak en stevig, de arrangementen zijn diverser, de kwaliteit helemaal OK. Onmiskenbaar Stryper, meer dan op Reborn. De powerballads ontbreken niet: Alive en I Believe. Op de Boston cover Peace of Mind (origineel uit 1977) speelt Boston gitarist Tom Scholz zelf mee, percussionist Danny Bernini, toetsenist Paul McNamara en drummer Kenny Aronoff droegen ook bij aan dit album, dat door Michael Sweet en Danny Bernini werd geproduceerd. De afsluiter My Love (I’ll Always Show) is een stevige remake van de song uit het pre-Stryper, Roxx Regime tijdperk.

{youtube}hizv1flblJs{/youtube}

Murder by Pride is een geslaagd 7e album voor deze glamrock iconen, ook zonder de spandex pakken, ‘meisjesharen’ en make-up.