Anderson – It Runs In The Family

Bas van Nienes en Jeroen van der Werken vormen samen het electronica / futurepop duo Anderson. 10 van elkaar vervreemde familieleden, the Bensons, die niet met en zonder elkaar kunnen, en met een ansichtkaartje hun diepste gevoelens delen, vormen de rode draad. In de CD hoes van It Runs In The Family zitten ook echt ansichtkaarten verstopt met frasen uit de liedjes, doordacht hoor! De electronica insteek is relatief nieuw. Aanvankelijk brachten de singer/songwriter op akoestisch gitaar gebaseerde luisterliedje uit, sleepten in 2004 een distibutiedeal bij Volkoren in de wacht, wonnen achtereenvolgens de Grote Prijs van Zuid-Holland en de Grote Prijs van Nederland. Evenals het debuutalbum We Are Anderson zijn achter de schermen Minco Eggersman (The Spirit That Guides Us , At The Close of Every Day), Martijn Groeneveld (Face Tomorrow ) en RenĂ© de Vries (This Beautiful Mess ) actief in de productie. Muzikaal doen de twee denken aan de lichte Pet Shop Boys songs (Cameron: The Center Of Your Universe, Napoleon: It’s You in the Spotlights) en lenen de tracks zich voor zowel airplay (oh, wat is Michael: Running On The Asphalt platgedraaid op Xnoizz radio in de aanloop naar Andersons optreden op het Xnoizz Flevo Festival), als de dansvloer (met funky nummers als Trevor: On The Dancefloor en Richard: Mister Gravity). Een vette knipoog naar de 80’s, maar geen kopie, we leven immers in de 21e eeuw. Zacht en vriendelijke deuntjes, zoals Sarah: For So Long, We’ve Been Disconnected, Catherine: And The Unexpected Guest en Silvester: My Company. Rachel: For Heaven’s Sake klinkt wat melancholieker. En in de afsluiter Lewis: In a Bulletproof Vest komt zowaar de akoestisch gitaar terug. It Runs In The Family biedt genoeg variatie en frasen om over na te denken, dat het niet gauw verveelt.