Wil Schackmann – De proefkolonie

 Als inwoner van Balkbrug maak je al snel kennis met de nabij gelegen Ommerschans en de historie als vestingwerk en bedelaarskolonie. Met een schoonzus die zich gestort heeft in de vereniging De Ommerschans , rondleidingen geeft, kom je nog dichter bij het vuur. Een naam die steeds vaker valt is die van de Maatschappij van Weldadigheid . In het Gevangenismuseum in Veenhuizen met een tijdelijke tentoonstelling over stichter Johannes van den Bosch viel een ander kwartje. Wil Schackmann, eerder dit voorjaar in Balkbrug te gast om een lezing te geven over de Maatschappij en de Ommerschans, heeft jarenlang archievenonderzoek leesbaar onder woorden gebracht in De proefkolonie dat de geschiedenis van de armenzorg middels kolonieën in zuidwest Drenthe boeiend voor het voetlicht brengt. Vóór De Ommerschans en Veenhuizen was Frederiksoord de eerste kolonie waarin armen uit de rest van Nederland werden ondergebracht. In een beperkt aantal jaren in het begin van de 19e eeuw werden er op landbouw, veeteelt en spinnerijen geënte gemeenschappen gesticht. Eerst alleen Frederiksoord, snel daarna ook Willemsoord en Wilhelminaoord. De droom van Johannes van den Bosch: nederzettingen in een 50km lange strook van zuidwest naar noordoost Drenthe, de weerbarstige praktijk, de financiële uitdagingen en de problemen met onkundige, onwillige en op persoonlijk, religieus en competenties nogal verschillende armen. De proefkolonie brengt deze interessante tijd beeldend tot leven, zoals Geert Mak dat met de 20e eeuwse Friese dorpjes deed in Hoe God verdween uit Jorkwerd .