Natalie J. Sayer – Lean voor dummies

De meeste ‘voor dummies’ boeken praten je snel en effectief bij over een onderwerp, waarover je bij aanvang nog ‘bewust onbekwaam’ bent. Voor Lean voor dummies , geschreven door Natalie J. Sayer (oprichter I-merge, consultancy in procesverbetering en organisatieverandering) en Bruce Williams (president-directeur van Savvi International) hebben echter een gedegen boekwerk in elkaar gezet over Lean. Ooit begonnen als het Toyota Production System, en in de laatste decennia uitgegroeid tot één van de meest succesvolle kwaliteitsverbeteringtechnieken. Na een verkenning van het begrip Lean, de onderliggende principes en termen wordt ‘flow’ en ‘value stream mapping‘ uitgelegd. De Lean-gereedschapskist: klant- en waardestroom hulpmiddelen, flow- en pull-hulpmiddelen, perfectiehulpmiddelen en management gereedschappen worden toegelicht. Als je je Lean in je organisatie wilt toepassen, is hoofdstuk 4 de plek waar je gedragingen, veranderingen, implementatiestrategie, starten en evolueren terugvindt. De auteurs eindigen met best practices, valkuilen en plekken waar je hulp kunt vinden. Lean voor dummies bedient daarmee verschillende doelgroepen: de dummies, de mensen die behoefte hebben aan een naslagwerk en consultants / organisatiedeskundigen die echt met Lean aan de slag willen in een organisatie.