VS Ramachandran & S Blakeslee – Het bizarre brein

 Wat fouten in de hersenen ons leren over de werking ervan is de ondertitel van dit leesbare werk van hoogleraar psychologie en neurolologie Vilayanur S. Ramachandran die het samen schreef met wetenschapsjournaliste Sandra Blakeslee. Het voorwoord van Oliver Sacks is geen toeval, beiden werkten op diverse vlakken al eerder samen. De gevalsbeschrijvingen zoals je die misschien uit de boeken van Sacks kent vormen de stil waarop ook Het bizarre brein gebaseerd is. Ramachandran beschrijft de 10 achterliggende jaren in neurologisch onderzoek, stelt vragen, beantwoordt ze waar mogelijk en betracht voldoende voorzichtigheid om de eigen bescheidenheid en die van de mensheid in het algemeen in het kunnen verklaren van allerhande menselijke trekken.

Het boek neemt je mee naar ogenschijnlijk bizarre voorbeelden als fantoompijn van fantoomledematen, klappen met één hand, godservaringen bij epilepsie, schijnzwangerschappen met alle onhebbelijkheden minus een foetus. Over blinde vlekken en de vraag of marsmannetjes orood kunnen zien, sterven van het lachen en het niet meer herkennen van je naaste verwanten.

Er komt veel jargon voorbij, maar Ramachandran doet goed zijn best het zo begrijpelijk mogelijk te brengen. Diverse illustraties zijn dan ook zeker op z’n plaats. Dit uit 1998 stammende boek vraagt om een vervolg over weer 10 jaar kennisverrijking op deze boeiende gebieden.

Bekijk ook eens de Noorderlicht reportage over dit boek en verwante onderwerpen.